Lättodlade Röllika: Skötsel & Planteringsguide

Röllika (Achillea millefolium) är en otroligt vacker växt som är populär bland fjärilar och bin, och som praktiskt taget inte kräver någon skötsel. Detta gör den perfekt för trädgårdsgränser, marktäckare och öppna ängar. Så här odlar och planterar du röllika i din trädgård!

Röllikas karaktärsdrag

Röllika

Röllikan har pråliga blomhuvuden bestående av många små, tätt packade blommor som reser sig över kluster av lövverk. Blommorna kan vara gula, röda, rosa eller någon nyans däremellan, mycket till stor del beroende på arten.

De flesta sorter växer till cirka 0,6-1,2 m hög.

  • Obs: Trots röllikas många fördelaktiga egenskaper kan röllika också vara en invasiv växt som lätt driver ut sina växtgrannar. Plantera ansvarsfullt!

Röllika är skadedjursresistent, torktålig, lockar fjärilar och är går utmärkt att torka. Växten är också en aromatisk ört som har många helande egenskaper! Vissa torkar röllika för att göra té, vilket rapporteras lindra magbesvär.

'Cerise Queen' är typ av en rosa röllika
‘Cerise Queen’ är typ av en rosa röllika

Plantering av röllika

Röllika

Läs vidare i denna del för att lära dig mer om hur man planterar röllika på bästa sätt.

Vinter och svenskt klimat

Röllika finns vilt i både Europa och Nordamerika och kan odlas i princip i hela Sverige. Tre arter av röllika växer vilt i Sverige.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera röllika?

Plantera på våren eller försommaren efter att risken för frost har passerat. Om du planterar röllika från sticklingar, plantera dem på våren eller försommaren.

Avstånd vid plantering i trädgården

Röllika

Placera röllika 50 cm från varandra. Röllika etablerar sig och sprider sig snabbt, även om vissa arter, som Achillea millefolium, är extra aggressiva i sin expansion, så var försiktig när du väljer din art.

På vilken typ av plats växer röllika bäst?

Röllika mår bäst i full sol, på en plats där det inte blåser för mycket. I skugga kommer röllika att växa, men den blommar och växer inte lika mycket.

Plantera i ett område som får full sol för att uppmuntra till kompakt tillväxt och många blommor.

Om du odlar röllika i för rik jord kan växterna behöva stinga på grund av överentusiastisk tillväxt. För att inte växa för högt, välj en plats med genomsnittlig till dålig jord och komplettera den med lite kompost för att ge växterna en bra start.

Jordtyper

Röllika presterar bäst i väldränerad jord. Den trivs i varma, torra förhållanden; den tål inte jord som är konstant våt.

Röllika är en tuff växt, och den kommer att anpassa sig till i stort sett vilken jord som helst. För bästa resultat, välj en lerig, väldränerad jord med ett pH på 5,5 till 7,0.

Använd med förde en trädgårdsgaffel för att lossa jorden till ett djup på cirka 25 till 30 cm och blanda sedan i ett 5-10 cm lager kompost.

Att odla röllika i krukor eller andra behållare

Röllika kan odlas i behållare inomhus men det måste placeras i ett område som får mycket ljus. Se till att krukan är minst 25 cm djup.

Skötsel av röllika

Läs vidare nedan för att lära dig mer om hur man på bästa sätt sköter sin röllika.

Vattning

Röllika är mycket torktolerant, men om du får mindre än 2,5 cm regn i veckan på sommaren, kom ihåg att vattna dina växter.

Beskärning

Klipp av blommor när de börjar vissna i mitten av sommaren, då detta uppmuntrar de flesta sorterna att producera ännu en omgång blommor. 

Stickling

Dela rotklumparna på röllikan vart tredje till femte år för att upprätthålla kraftfulla, friska växter. Dra då upp rotklumparna tidigt på våren eller hösten och ta bort alla döda stjälkar från mitten av klumpen. Du kan plantera om någon annanstans i trädgården eller dela en bit av växten med en vän!

Skadedjur och sjukdomar

Röllikan är i allmänhet sjukdomsfri och lätt att hålla, även om den är mottaglig för följande sjukdomar:

  1. Bladlöss
  2. Mjöldagg
  3. Rost: vita, gula eller bruna prickar på blad och stjälkar
  4. Stamröta

Generella frågor kring röllika

Nedan följer svar på vanliga frågor man kan ha gällande röllika.

När blommar röllika?

Röllika blommar i juni till september. Röllika blommade inte förrän andra året i marken.

Hur snabbt växer röllika?

Trots röllikans många fördelaktiga egenskaper kan det också vara en invasiv växt som lätt driver ut sina växtgrannar. Tänk på detta vid plantering!

Några populära typer av röllika

Nedan är några sorter av röllika att överväga!

  • ‘Coronation Gold’ , för sina vackra senapsgula blommor och silvergråa blad.
  • ‘Fanal’ (eller ‘The Beacon’ ), för sina rika röda blommor med gul mitt.
  • ‘Cerise Queen’ (cerise betyder körsbär på franska), för att ge lite ljusrosa färg till din trädgård.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om röllika är användbar. Vi önskar lycka till med röllikan och trevlig dag!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar