Kirskål: Bekämpningsråd med 5 Kreativa Tips!

Kirskål är ett vanligt förekommande flerårigt ogräs. Det växer snabbt och konkurrerar ut andra växter i sin närhet. I denna artikel ges 5 kreativa tips på vad du kan göra om du stöter på oönskad kirskål i din trädgård.

Det är särskilt svårt att ta bort eftersom dess rötter kan nästla sig in mellan andra växters rötter. En enda liten rotbit kan dessutom ge upphov till en ny planta, vilket givetvis ökar svårigheten i att rensa bort kirskål. Förutom att bekämpa det (vilket vi går igenom i denna artikel), så kan man dessutom äta detta ogräs.

1. Rensa kirskålen effektivast i rabatten genom uppgrävning

Har du utsatts för detta ogräs i blomsterrabatten och dess plantor har växt till sig, är det effektivaste sättet att få bort det att gräva upp samtliga plantorna i rabatten, och inte enbart ogräset. Anledningen till detta är att man med denna metod vill skölja bort jorden från plantornas rötter, för att sedan enkelt kunna få bort och avlägsna kirskålens rötter. Dessa har nämligen med stor sannolikhet nästlat in sig bland övriga plantor i en rabatt i ett skede där de fått möjligheten att växa till sig.

Metoden kan kännas lite drastisk, men att ta till detta sätt motverkar just ogräsets förmåga att från en enda rotbit bilda en ny planta som på nytt nästlar sig in bland övriga växter och sedan blommar, fröar och bildar mer ogräs.

Källor: Hemmanytt.se, Gardeners World

Bild: Pixabay

2. Klipp regelbundet bort bladverket på marknivå

En annan effektiv metod för att avlägsna kirskål är att inte tillåta växten fröa och sprida sig. Detta görs genom att man regelbundet och på veckobasis (varje cirka 7-10 dagar) klipper bort hela bladverket och hela delen av ogräsplantorna ovanför jorden, med klipp så nära jorden man bara kommer åt, mellan mars-november månad då ogräset kan vara aktivt.

Genom att klippa plantan och hålla den kort, förhindrar man inte bara nya plantor, utan man försvagar dessutom de rådande ogräsen som kommer att orsaka mindre och mindre problem vid varje klippning.

3. Riv regelbundet jorden med trädgårdsgaffel

borträfsande av kirskål

Att regelbundet riva jorden med en trädgårdsgaffel där man påträffat ogräset är ett effektivt sätt att avlägsna eventuella rotbitar från kirskål som påträffas i jorden. Detta ska helst göras varje vecka under mars-november för att inte ge ogräset chansen att åter växa till sig. Att riva genom jorden görs allra enklast om jorden är lite fuktig, för då är den mer behaglig och medgörlig att arbeta med.

Att tänka på efter alla typer av rensning

Släng helst växterna du har rensat i en sluten påse för att förhindra att de ligger framme och slår rot, alternativt fröar och sprider sig på nytt.

4. Ät kirskål i en sallad

Kirskålssallad
Kirskålssallad

Nu när du har koll på hur kirskålen ska rensas, varför inte använda bladen i en sallad istället för att slänga? Det är faktiskt en nyttoväxt i bemärkelsen att bladen går utmärkt att äta. De unga, friska bladen lämpar sig perfekt för sallader som de är, och de torra, sträva bladen görs bäst i att bara avlägsnas. Skölj bladen noggrant först, och testa sedan gärna att ha i salladen precis som vilken annan typ av blad man ofta har till sallad!

5. Woka, koka, eller gör pesto av bladen

kirskålspesto
Kirskålspesto!

Det går utmärkt att använda i matlagning på andra sätt än sallader, och några idéer är:

  1. Inkludera friska, unga kirskålsblad i en wok
  2. Koka friska, unga bladen som spenat
  3. Göra en pesto som på bilden ovan
  • Tips: När det kommer till kirskål och matlagning, använd med fördel de unga, friska kirskålsbladen, då dessa lämpar sig betydligt bättre än äldre, torra blad!

Recept som inkluderar kirskål finns att hitta på nätet, och vi ska själva testa några så fort vi får möjlighet och tillfälle. Här är vårt recept på klassisk kirskålspesto!

Hoppas denna artikel var användbar!

Alla våra artiklar om Trädgård.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar