Höstsilverax: Skötsel & Plantering (Guide)

I denna artikel går vi igenom allt du behöver tänka på för att lyckas med höstsilverax. Höstsilverax (Actaea simplex) erbjuder fina bladverk och vackra blommor, som framförallt blommar på hösten. Om du letar efter något som blommar sent på säsongen, när många andra blommor tackat för året, då är höstsilverax för dig.

Höstsilverax karaktärsdrag

Vackra höstsilverax på nära håll

Höstsilverax växer vanligtvis till en total höjd på 150 cm och en bredd på 60-90 cm. Små, många, krämiga vita, starkt doftande blommor dyker upp på sensommaren till tidigt på hösten. Blommorna utgör långa, täta grupperingar som liknar fluffiga spiror (vanligtvis 30-50 cm långa), vilka reser sig upprätt på trådiga stjälkar. Ursprunget för denna art är Asien.

Plantering av höstsilverax

Höstsilverax. Höstsilverax växer vanligtvis till en total höjd på 150 cm och en bredd på 60-90 cm.
Höstsilverax växer vanligtvis till en total höjd på 150 cm och en bredd på 60-90 cm.

Läs vidare i denna del för att lära dig mer om hur man planterar höstsilverax på bästa sätt.

Vinter och svenskt klimat

Höstsilverax klarar hela mellersta och södra Sveriges klimat, men i Norrland kan den bli svår att odla om man inte bor längs med Östersjökusten. Det är framförallt stränga norrländska vintrar som höstsilverax inte klarar av.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera höstsilverax?

Man kan välja när man vill plantera höstsilverax. Plantera i april/maj (efter sista frosten för året), eller i oktober för höstplantering.

Man kan räkna med att höstsilverax vanligtvis kräver en eller två år i trädgården innan de börjar blomma. De är kända för att växa rätt långsamt i början.

Det fina är med denna perenn är att den kommer tillbaka år efter år, och att den enkelt kan leva i över 10 år. Därför sägs det ofta att höstsilverax är väl värd väntan, då den kommer att liva upp hösten i många år, med sina blommor som blommar på hösten.

Avstånd vid plantering i trädgården

Höstsilverax vill helst ha minst 60 cm i avstånd till var andra plantor har planterats.

På vilken typ av plats växer höstsilverax bäst?

Höstsilverax blommar i regel på hösten, under augusti, september och oktober. Det finns också sorter som blommar på våren.
Höstsilverax blommar i regel på hösten, under augusti, september och oktober. Det finns också sorter som blommar på våren.

Bäst är halvskugga till helskugga i organiskt rik, lätt sur jord. Undvik våta jordplatser. Om den odlas i full sol, ge den tillräckligt med jordfuktighet och undvik varm eftermiddagssol. Delning av höstsilverax är svår och det bästa är att låta växterna förbli ostörda.

Höstsilverax föredrar delvis till full skugga och kan etablera sig väl under sådana förhållanden. Växter som odlas i soliga områden tenderar att förbli mindre. Morgonsolens mjuka strålar är idealiska och ger växter tillräckligt med energi för att producera vackra blommor, utan risk för brännskador på bladen tack vare för stark sol.

Jordtyper

En rik jord ändrad med stora mängder näring, gödsel eller kompost är bäst.

Att odla höstsilverax i krukor eller andra behållare

Höstsilverax kan odlas i kruka om den får stå utomhus. Tänk på att krukan bör vara rätt stor, minst cirka 80 cm. En kruka i gjutjärn är väldigt fint.

Skötsel av höstsilverax

Läs vidare i denna del för att lära dig mer om hur man sköter höstsilverax på bästa sätt.

Föröka höstsilverax

Höstsilverax kan multipliceras genom att man delar löken med en spade. Varning: det är lämpligt att inte dela växten före 6 eller 7 år. Transplantera den nya plantan i en jord rik på naturliga material.

Vattning

Låt inte höstsilverax-växter torka ut. Även om de inte gillar våta förhållanden behöver de ungefär 2,5 cm vatten varje vecka under växtsäsongen april-oktober.

Uttorkade växter vissnar snabbt, och de höstsilverax som tillåtits vara i torra förhållanden kommer att komma tillbaka mindre stora under efterföljande säsonger.

Generella frågor kring höstsilverax

Nedan följer svar på vanliga frågor man kan ha gällande höstsilverax.

När blommar höstsilverax?

Höstsilverax blommar i regel på hösten, under augusti, september och oktober. Det finns också sorter som blommar på våren.

Hur snabbt växer höstsilverax?

Actaea -växter är långsamma att etablera sig, så förtvivla inte om dina nya växter inte blommar under den första säsongen eller två.

Hur länge lever en höstsilverax?

Höstsilverax är en perenn vilket betyder att den kommer tillbaka år efter år. De kan enkelt bli över tio år gamla och äldre.

Vilka är några populära sorter av höstsilverax?

Följande sorter kan vara intressanta att undersöka vidare. Brunette vet vi kan klara sig bra i kruka, så vill man plantera höstsilverax i kruka kan vi framförallt rekommendera den sorten.

  • Brunette ‘: Mörklila lövverk och vita blommor, mer soltoleranta än’ Hillside Black Beauty ‘
  • ‘Hillside Black Beauty’: Stammar upp till 2 meter höga, med vita blommor som tycks sväva över mörklila lövverk
  • ‘James Compton’: Mörkt lövverk och vita blommor på en 90 cm hög växt för mitten eller framsidan av rabatten
  • ‘Misty Blue’: Blågrönt lövverk; vita blommor ger så småningom vika för röda bär; den tidigast blommande arten (den blommar på våren)
  • ‘Pink Spike’: Bronslövverk och rosa flaskborstblommor

Avslutande ord

Hoppas denna guide till höstsilverax är hjälpsam och att du får glädje av dina växter! Läs jättegärna någon av våra andra artiklar om blommor och växter här på Hemmanytt.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar