Bekämpa Gråsuggor: Inomhus & Utomhus (Guide)

I denna artikel går vi igenom hur man bekämpar gråsuggor. Du kanske tror att de är insekter när du ser dem, men nej: gråsuggor är faktiskt skaldjur och därför besläktade med räkor och humrar. Ibland är gråsuggor lite för måna om att leva det goda livet i anslutning till våra hem och trädgårdar, och fastän de inte är skadliga eller farliga så kan det vara önskvärt att bekämpa dem.

Hur ser gråsuggor ut?

gråsugga närbild
Närbild av en gråsugga.

En gråsugga är antingen grå eller svart, och mäter mellan 12 och 15 mm i längd och har ett skal som påminner om en pansarplätering.

Är gråsuggor farliga eller skadliga?

Gråsuggor är faktiskt inte farliga eller skadliga för varken närobjekt eller människor och husdjur, de är bara irriterande. Bekämpning handlar därför egentligen mer om ett sätt att få bort dem för att de upplevs vara obehagliga än att det är en nödvändig åtgärd.

Varför utsätts man för gråsuggor?

gråsuggor under sten
De dras till mörka, fuktiga, och vindskyddade platser, som under en sten som denna.

Allra vanligast är att gråsuggor lockas till fuktiga platser och tillhåll. När det handlar om att de påfinns inomhus så har de i de flesta fall bara kommit in i ditt hem av misstag: de lockas vare sig till värme inomhus eller föda som finns i hemmet.

Gråsuggor äter ruttnande växter, svampar och egen avföring, men de urinerar inte! De blir av med sina restprodukter genom att producera en starkt luktande kemikalie som kallas ammoniak, som passerar ut genom deras skal som som en gas.

Kan vara tecken på dålig luftcirkulation. Gråsuggor kan hittas var som helst i ditt hem, men oftast håller de till på mörka, skyddande och fuktiga platser, såsom källarvåningar. Detta efter att ha kommit in via dåliga tätningar runt dörrar och fönster eller genom luftventiler. Att de dras till vissa delar av hemmet kan tyda på att dålig luftcirkulation råder just där, vilket bör undersökas då det kan ge upphov till skador på byggnadsstrukturen.

Bekämpning inomhus

Som sagt är gråsuggor varken farliga eller skadliga, men de kan upplevas som äckliga och obehagliga. Gör följande för att bekämpa dem inomhus:

Använd ett insekticidpulver eller en långvarig insektsspray runt dörrtrösklar eller andra ingångspunkter. Produkter för användning i hemmet är tillgängliga i dina lokala trädgårdsbutiker eller byggvarubutiker, ibland även i större matbutiker. Se gärna till att du väljer en produkt märkt för bekämpning av gråsuggor för garanterat bästa resultat.

Gråsuggor dör vanligtvis snabbt inomhus eftersom det inte finns tillräckligt med fukt för att de ska överleva. På sommaren, när luftfuktigheten stiger, är ditt bästa vapen en avfuktare med en inbyggd elektronisk luftfuktare. Ställ avfuktaren för att hålla den relativa luftfuktigheten under 60%. Flytta enheten om det behövs.

Annars kan du sprida kiselgur längs golvbrädorna: detta naturliga insektsmedel hjälper inte bara att bli av med träslus, utan även de flesta andra krypande insekter.

  • Håll gärna utkik efter naturliga bekämpningsmedel såsom kiselhur i butiken.

Bekämpning utomhus

Då de inte är farliga för varken närobjekt eller människor och husdjur så är ingen bekämpning av gråsuggor är egentligen nödvändig utomhus. Med detta sagt kan man ändå vilja bli av med gråsuggor om man upplever att de stör upplevelsen av att vistas utomhus.

Gör följande för att bekämpa dem utomhus:

Precis som för bekämpning inomhus, så kan du använda ett insekticidpulver eller en långvarig insektsspray. Produkter för amatöranvändning är tillgängliga från ditt lokala trädgårdscenter eller hårdvaruaffär. Se bara till att du väljer en produkt märkt för bekämpning av gråsuggor.

  • Gråsuggsfälla: Skär upp små bitar av en/flera typer av dessa livsmedel: potatis, apelsinskal, jordgubbar och riven ost. Svep in dessa bitar i en fuktig tidning. Lägg tidningen med betet på ett fuktigt område i trädgården och låt det ligga där tills gråsuggor samlas i tidningen för att äta. När de samlats i tidningen, ta då fällan och avlägsna den.

Gråsuggor i närheten av betong

gråsuggor på betongblock
Kiselgur är ett naturligt bekämpningsmedel som går att använda mot gråsuggor.

Gråsuggor äter inte betong och inga insekter gör faktiskt det, men murbin kan gnaga sig in i det för att skydda och lagra sina larver. Gråsuggor älskar dessa håligheter och bor gärna där.

Undersidan på betong är ofta en mörk, våt och skyddande plats, och detta älskar gråsuggor. För att undvika att de samlas kring din betong, tänk på att minimera våtheten.

Förebyggande

Ut ur mitt hus, lus!

Följ dessa råd för att hålla gråsuggorna borta både inomhus och utomhus:

  1. Se till att marken lutar bort från huset, för att förhindra att vattensamlingar såsom pölar bildas nära husgrunden.
  2. Låt jorden torka ut innan du vattnar din gräsmatta på nytt.
  3. Rensa bort döda löv och föremål runt ytterväggarna på byggnaden.
  4. Beskär häckar och andra växter nära ytterväggarna för att upprätthålla god luftcirkulation.
  5. Om du tar med ved in i huset så ska du noga kontrollera barken så att du inte tar med gråsuggor inuti.
  6. Försegla eventuella sprickor och håligheter i byggnaden där de kan komma in. Exempelvis: tätningar runt dörrar och fönster eller se över luftventiler

För att bli av med träslös som redan har tagit plats, här är vad du behöver veta:

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om gråsuggor är användbar och hjälpsam.

Alla våra artiklar om skadedjur finns att hitta här.

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar