Eukalyptusvide: Fakta, Skötsel & Plantering

I denna artikel guidar vi till vackra eukalyptusvide. Eukalyptusvide attraherar ögat med sina ljusa, pråliga färger. Detta är en lövfällande buske eller ett litet träd som innehar en stor skönhet. Den är kompakt och har ett ljust, brokigt lövverk på graciösa grenar under hela växtsäsongen. De smala, lansformade bladen växer fram på våren och mognar gradvis till olika nyanser av rosa, krämvitt och grönt, innan de bleknar till att vara gröna ju mer sommaren fortskrider.

Eukalyptusvide är en prydnadsbuske. Den växer snabbt, men förblir relativt liten i storlek, med en bredd som sträcker sig upp till cirka 1,5 meter. Ensamstående har den blommande pilen ett ädelt utseende, men den kan även ingå i gröna trädgårdsuppsättningar där den livar upp bland det mörka. Eukalyptusvide är stjärnan bland jordtäckande buskar och olika tidigt blommande växter.

Eukalyptusvide kommer från den asiatiska blomsterträdgårdskulturen. Den är anspråkslös och berikar varje trädgård med sina extraordinära grönvita blad. Deras intensitet kan variera beroende på ljusintensiteten. Dessutom gör den rosa knoppningen på våren och katten på hösten den blommande pilen till en attraktiv prydnadsbuske.

Eukalyptusvides karaktärsdrag

eukalyptusvide
Eukalyptusvide ‘Hakuro-nishiki’
 1. Blir upp till 120-180 cm bred och 150-210 cm hög.
 2. Fungerar bäst i full sol till halvskugga , i härdiga , fuktiga , väldränerade jordar. Föredrar full sol, men välkomnar lite eftermiddagsskugga i varma sommarområden.
 3. Lätt att odla, lättskött och rådjurstolerant.
 4. Håll utkik efter bladlöss, larver, och baggar.
 5. Perfekt för stadstrådgårdar, häckar, rabatter, stugträdgårdar eller längs bäckar eller dammar.
 6. Förökas med sticklingar.
 7. Beskär vid behov under senvintern till tidig vår. Många trädgårdsmästare beskär stjälkarna på senvintern varje år för att uppmuntra kraftigare tillväxt och mer färgstarkt bladverk
 8. Den nya tillväxten är röd i färgen.
 9. Ursprung i Kina, Japan, Korea och sydöstra Sibirien .

Plantering av eukalyptusvide

Före plantering bör jorden luckras upp för att underlätta för eukalyptusviden att växa. Bilda ett hål som är ungefär dubbelt så stort som rotklumpen. Före plantering bör man försäkra sig om att avståndet till andra buskar och dungar är ungefär 0,70-0,80 cm. När plantan väl är i jorden fylls resten av hålet upp med jorden som tidigare grävdes upp. Jorden ska gärna blandas med lite kompost. Till sist trampas jorden ner och vattnas ordentligt.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera eukalyptusvide?

Mitten av september till oktober är den bästa tiden på året att plantera en eukalyptusvide. Om de planteras vid andra tillfällen kan de initialt drabbas av att bladen bränns om vädret blir varmt, vilket hämmar växten. Gräv ett hål dubbelt så stort som rotklumpen.

Avstånd vid plantering i trädgården

Se till så att avståndet till andra växter är 70-80 cm vid plantering, så eukalyptusviden får det utrymme som krävs för att den ska växa till sig väl.

Bästa platsen för eukalyptusvide

Växer bäst på soliga till lätt skuggiga platser, men den föredrar allra mest soliga förhållanden. På skugga ställen växer den mindre snabbt och generellt sämre. Ljusförhållanden påverkar också bladens färgintensitet: ju ljusare plats, desto starkare grön-vit kontrast på bladen.

Jord

Denna attraktiva prydnadsbuske kan i allmänhet hantera alla typer av trädgårdsjord så länge den är rik på näringsämnen och kan hålla vatten bra. Om man planterar i rabatter, bör jorden regelbundet täckas.

Plantering i kruka

Innan man planterar i behållare ska roten vattnas väl. Det är också viktigt att behållaren är tillräckligt stor, och har dräneringshål.

 • dräneringen förhindrar övervattning, vilket eukalyptusvide inte tål
 • vanlig blomjord funkar bra
 • blomjorden kan blandas med kompost
 • plantera plantan i behållaren och fyll den med jord
 • fyll hinken med jord upp till några centimeter under kanten
 • detta hindrar vatten från att rinna ut över hinkens kant

Skötsel av ukalyptusvide

Vattning

Unga eller nyplanterade exemplar måste vattnas regelbundet och bör aldrig lämnas i torr jord. Vanligtvis behöver äldre och etablerade eukalyptusvide bara vattnas vid kontinuerlig värme och torka. De tål kortvariga perioder av torka utan problem. För att minska vattningsbehovet och förhindra att jorden torkar ut kan ett lager kompost läggas ovanpå jorden.

Eukalyptusvide i behållare måste vattnas oftare. Rotklumpen torkar mycket snabbare och vide är mycket törstiga växter. Helst vattnar man med regnvatten och inte innan det översta jordlagret är torrt. Inrullade blad pekar på vattenbrist, vilket bör tas om hand omedelbart.

Beskärning

Som alla videväxter växer eukalyptusvide snabbt, så regelbunden beskärning rekommenderas. Annars blir formen förvirrad och ser inte lika bra ut. Kan beskäras mer omfattande på våren och hösten. Sommarmånaderna är för mindre korrigeringar.

Gödsling

Äldre eukalyptusvide som planterats i rabatter behöver inte nödvändigtvis gödslas. Ändå är de tacksamma för lite kompost under våren fram till augusti. Gödslingen bör stoppas i september.

I behållare har växten begränsad tillgång till jord, och detta gör övergödning mer sannolikt. Man gödslar dem en gång på våren och en andra gång på mitten av sommaren. Kompost kan användas som gödningsmedel. Vissa butiker erbjuder också speciella gödselmedel för videväxter.

Sticklingar

Eukalyptusvide kan förökas med sticklingar eller kvistar. Växter från sticklingar kan dock ha en annan färg än moderväxten. Detta beror på ympningen.

 • bästa perioden för sticklingsförökning är på sommaren
 • sticklingarna man tar ska vara ungefär 5-20 cm långa
 • för att låta sticklingarna utveckla rötter läggs de i ett mörkt, vattenfyllt kärl
 • efter rotutveckling planteras sticklingarna i jorden
 • de unga sticklingarna ska odlas i kruka eller hink de första 2-3 åren
 • plantera i trädgården från och med 4:e året och framåt
 • plantera inte från september och framåt, vänta hellre till våren

När blommar eukalyptusvide?

Blomningsperioden är i mars/april.

Bladlöss

Bladlöss är ett problem som kan uppstå. Detta angrepp kan initialt avlägsnas med en stark vattenspolning. Dessutom bör växten sprayas med en lösning av tvål och vatten flera gånger. En matsked tvål blandas med 1 liter vatten. Att plantera lavendel i närheten av eukalyptusvide kan förhindra angrepp av bladlöss.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om eukalyptusvide är hjälpsam!

1 kommentar

 1. Tack för bra tips! Jag ska flytta från en villa till en lägenhet och tar med en stickling. Hoppas den trivs bra i balkongen!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar