Tomatconcassé – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på tomatconcassé!

I matlagningsvärlden är det ofta de enkla och grundläggande teknikerna som utgör grunden för de mest fantastiska rätterna. En sådan teknik är “tomatconcassé,” en klassisk metod som involverar att ta bort tomatens skal och inre för att få ut det mest koncentrerade och smakrika köttet. Tomatconcassé är en mångsidig komponent som kan användas i allt från pastasåser till sallader och grytor. Låt oss utforska hur denna teknik förbereder tomaterna på ett sätt som förhöjer deras smak och textur.

Tomatconcassé är franska för “hackad tomat,” och processen innebär att tomaterna skållas, skalas, kärnas ur och hackas i små bitar. Resultatet är ett koncentrat av tomatens djupa smaker och saftiga kött, fritt från det skrovliga skalet och de vattniga fröna. Detta gör tomatconcassé till en utmärkt bas för såser och rätter där man vill ha en ren och intensiv tomatsmak.

För att börja processen skållas tomaterna, vilket innebär att de nedsänks i kokande vatten i en kort stund och sedan direkt nedkyls i isvatten. Detta gör att tomaternas skal enkelt kan tas bort. Efter skalningen delas tomaterna och fröna avlägsnas genom att skrapa med en sked eller pressa dem genom en sil. Det kärnfria tomatköttet hackas sedan till små bitar för att skapa den färdiga tomatconcassén.

Fördelarna med tomatconcassé är många. Genom att ta bort skalet och fröna elimineras den vattniga konsistensen som ofta kan försvaga såser och rätter. Vad som återstår är tomatens köttiga och saftiga delar som har potential att ta smaken till nya höjder. Denna teknik gör det även enkelt att kontrollera tomaternas konsistens och storlek, vilket är särskilt användbart när du skapar rätter med olika texturer.

Tomatconcassé kan användas i en mängd olika rätter. Det kan vara basen för en enkel och smakrik tomatsås, där den koncentrerade tomaten ger en djup och intensiv smak. Det kan också vara en perfekt komponent i sallader, pastarätter och grytor. Dessutom kan tomatconcassé vara ett utmärkt sätt att bevara och använda övermogna tomater som kanske inte längre är i sitt bästa skick för att ätas färska.

I nästa del av denna artikel kommer vi att utforska ett recept som använder sig av tomatconcassé för att skapa en enkel och utsökt rätt. Genom att utnyttja denna teknik kan du njuta av tomaternas autentiska smak på ett sätt som verkligen framhäver deras potential. Så håll utkik efter det kommande receptet och ge tomatconcassé en chans att förvandla din matlagning till något extra speciellt.

Tomatconcassé

Receptet – Så gör du:

Tomatconcassé

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Passar utmärkt som en fräsch och smakrik topping till bruschetta, pasta, grillat kött, fisk eller sallader.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 5 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

 • 4 st mogna tomater
 • Salt och svartpeppar efter smak
 • 1 msk färsk hackad basilika
 • 1 msk olivolja

Instruktioner

 • Börja med att förbereda tomaterna. Skär ett kryss på toppen av varje tomat. Förbered en skål med vatten och isbitar för tomaterna i nästa steg.
 • Häll kokande vatten över tomaterna och låt dem ligga i det heta vattnet i 30 sekunder. Ta upp tomaterna ur kokvattnet och placera dem i en skål med isvatten. Detta hjälper till att lossa skalet och gör det lättare att skala tomaterna.
 • Skala tomaterna genom att dra av skalet från de skårade kryssen. Skär sedan tomaterna i hälften och ta bort kärnorna och den geléartade delen inuti.
 • Tärna tomatköttet i små kuber. Ju mindre kuber, desto finare kommer din tomatconcassé att vara.
 • Lägg de tärnade tomaterna i en skål och tillsätt salt, svartpeppar, hackad basilika och olivolja.
 • Blanda försiktigt alla ingredienser tills de är väl blandade och smakerna har kombinerats.
 • Din tomatconcassé är nu redo att användas! Den passar utmärkt som en fräsch och smakrik topping till bruschetta, pasta, grillat kött, fisk eller sallader.
 • Förvara eventuell överbliven tomatconcassé i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 2-3 dagar.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Tomatconcassé

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar