Solskenskaka – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på solskenskaka. Solskenskaka är en kaka som är enkel att baka och som också kallas silviakaka. Resultatet av detta recept blir himmelskt!

Det är solklart att du borde baka denna solskenskaka! Vare sig du gör den på vinter- eller sommarhalvåret så tycker jag detta recept för mig till solen och härliga dagar.

Mitt recept har en härlig smak av apelsin, mandel, och sockerkaka. Antingen kan man använda sig av riven mandel att toppa med, eller så tar man 20 st skalade sötmandlar och placerar i ett fint mönster på toppen av kakan.

solskenskaka

Receptet – Så gör du:

Solskenskaka

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Solskenskaka är en kaka som är enkel att baka och som också kallas silviakaka. Resultatet av detta recept blir himmelskt!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 50 minuter
Totalt 1 t
Portioner 10 bitar

Ingredienser
 

  • 150 g smör
  • 2,5 dl socker
  • 3 st ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • riven mandel eller 20 st sötmandlar
  • apelsinskal från en halv apelsin

Instruktioner

  • Ställ din ugn på 175 grader Celsius.
  • Värm smöret så det blir flytande, exempelvis i micro.
  • Rör om smöret och sockret tills det blir ljust och luftigt.
  • Rör ner äggen ett efter ett under omrörning. Rör om i tre-fyra minuter.
  • Ta nu mjölet, apelsinskalen och bakpulvret och blanda i en separat skål. Rör sedan ner det i sockersmeten och rör om så det blir en jämn blandning.
  • I en form som är ungefär 22-24 cm och som gärna har en kant som går att ta bort, smöra kanterna och häll ner smeten.
  • Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter. Den ska inte bli helt klar i detta steg utan ska in i ugnen på nytt i ett senare steg.
  • Om du har riven mandel färdig, hoppa över detta steg. Vill du ha hela mandlar på din kaka, koka upp vatten och ha ner dina mandlar. Koka i en minut och skala och halvera sedan mandlarna.
  • Ta ut kakan ur ugnen tillfälligt och lägg mandlarna i ett fint lager över kakan. Grädda ytterligare i 30-40 minuter. Titta mot slutet på när den ser färdig ut med fin färg. När du kan sticka ner en tandpetare i kakan utan att den blir degig är kakan klar!
  • Låt solskenskakan stå i några minuter utanför ugnen innan den tas ur sin form. Låt gärna kallna på ett galler. Kakan går bra att frysa eller självklart serveras direkt!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord silviakaka, solskenskaka

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar