Persikomarmelad – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på persikomarmelad!

Persikomarmelad är en ljuvlig och läckert söt smaksensation som du kan njuta av på morgonmackan, som topping till yoghurt eller till och med som en delikat sötma i bakverk. Att göra din egen persikomarmelad är enkelt och belönande, och det ger dig kontroll över de naturliga ingredienserna. Här är en enkel guide till att skapa din egna härliga persikomarmelad.

Att använda mogna persikor är nyckeln till att skapa en smakrik och aromatisk marmelad. Välj persikor som är saftiga och mogna – de kommer att ge den bästa smaken och konsistensen till din marmelad. Skalade, urkärnade och tärnade persikor är det första steget. Därefter blandas de med strösocker och citronsaft i en kastrull. Detta kommer inte bara att söta marmeladen utan också bidra till dess konservering och ge en härlig balans mellan sött och syrligt.

Låt blandningen sjuda upp på medelvärme och rör om regelbundet. Under de cirka 20-30 minuterna kommer persikorna att mjukna och brytas ner medan marmeladen tjocknar. Resultatet blir en krämig och välblandad sats med intensiv persikosmak.

Ett extra steg som du kan ta för att lyfta smaken på din persikomarmelad är att tillsätta vaniljextrakt. Detta kommer att ge en subtil touch av vanilj som kompletterar persikosmaken på ett underbart sätt. Rör om väl efter tillsatsen av vaniljextrakt för att säkerställa att smakerna förenas.

När din marmelad har nått önskad konsistens och smak är det dags att ta bort den från värmen och låta den svalna något. Om du föredrar en slätare konsistens kan du använda en stavmixer eller en stationär mixer för att mixa marmeladen till din önskade textur. Detta ger dig möjlighet att anpassa konsistensen efter din personliga smak.

Sist men inte minst, häll din färdiga persikomarmelad i rena och gärna steriliserade burkar. Förvara dem i kylskåpet när marmeladen har svalnat helt. Om du vill förlänga hållbarheten kan du även frysa in marmeladen i mindre portioner.

Att göra din egen persikomarmelad ger dig inte bara en fantastisk smakupplevelse utan också en känsla av tillfredsställelse att veta att du har skapat något läckert från grunden. Det är ett enkelt sätt att njuta av den underbara smaken av mogna persikor året runt. Gör din morgon lite ljusare med denna förtjusande persikomarmelad som kommer att få dina smaklökar att dansa av glädje.

Persikomarmelad

Receptet – Så gör du:

Persikomarmelad

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

I denna magiska persikomarmelad förenas persikor med en touch av citrus och sötma – perfekt för att lyfta ditt frukostbord eller din ostbricka.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

  • 650 g mogna persikor (4-5 st) vikten innan de är skalade, urkärnade och tärnade
  • 2 dl strösocker
  • Saft från 1 citron
  • 1 tsk vaniljextrakt valfritt

Instruktioner

  • I en kastrull kombinerar du de skalade, urkärnade och tärnade persikorna, strösockret och citronsaften.
  • Sätt blandningen på värmen och låt sjuda upp på medelvärme i cirka 20-30 minuter. Rör om regelbundet. Marmeladen kommer att tjockna och persikorna kommer att mjukna och brytas ner under denna tid.
  • När marmeladen har nått önskad konsistens, ta bort kastrullen från värmen och låt den svalna något.
  • Om du vill ha en slätare marmelad, kan du använda en stavmixer eller stationär mixer för att mixa marmeladen till önskad konsistens.
  • Om du vill, tillsätt vaniljextrakt och rör om väl.
  • Färdigt! Häll marmeladen i rena, gärna steriliserade burkar. Förvara i kylskåpet när det svalnat helt. Frys in för längre hållbarhet. Generellt sett kan en ordentligt ren burk med denna goda persikomarmelad hålla sig i kylskåpet i cirka 2-3 veckor.
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Persikomarmelad

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar