Labne – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av ett gott recept på hemlagad labne!

Labne är en mångsidig och läcker mejeriprodukt som härstammar från Mellanöstern. Labne är känd för sin krämiga konsistens och milda smak, och det är enkelt att göra själv med några grundläggande ingredienser och minimal ansträngning.

Labne är en mejeriprodukt som härstammar från Mellanöstern och är en form av yoghurt som har dränerats för att bli tjockare och mer koncentrerad. Den är känd för sin krämiga konsistens och milda smak, och den används ofta som en smakfull aptitretare, dipp eller till och med som en del av huvudrätter.

Det finns inget som slår smaken och texturen hos hemlagad labne. Den den friska syran från yoghurten och den milda sältan, gör det till en utsökt upplevelse för dina smaklökar.

Du kan också vara kreativ med dina toppingar och anpassa labnen efter dina smakpreferenser. Prova att lägga till färska örter som mynta eller basilika för en frisk smak, eller lägg till hackade nötter som valnötter eller mandlar för lite crunch.

Så, hur gör man labne? För att göra det enklare och mer tillgängligt för alla, tänkte jag först ge dig en kort sammanfattning av processen. Men för att få det fullständiga receptet med detaljerade instruktioner, fortsätt att läsa.

Först och främst blandar du den grekiska yoghurten med en nypa salt. Sedan låter du yoghurten rinna av i en finmaskig sil eller ett durkslag med hjälp av vanligt hushållspapper. Detta hjälper till att avlägsna överflödig vätska och ger labnen sin krämiga konsistens.

När labnen har dränerats tillräckligt, tar du bort den från pappret eller duken och placerar den på en tallrik. Där kan du ringla över lite smakfull olivolja och tillsätta eventuella önskade toppingar som färska örter och hackade nötter för extra smak och textur.

Slutligen serverar du labnen med ditt val av bröd, pitabröd eller grönsaker för att doppa. Och voilà, du har skapat en utsökt och hälsosam måltid som kommer att imponera på dina smaklökar och gäster.

Så, om du letar efter en ny smakupplevelse att prova hemma eller om du vill imponera på dina gäster med en enkel men imponerande aptitretare, är labne svaret. Med detta recept kan du snabbt och enkelt göra din egen labne och njuta av dess fördelar och fantastiska smak!

Labne

Receptet – Så gör du:

Labne

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Gör din egen krämiga och delikata labne hemma med några enkla ingredienser och minimal ansträngning – perfekt som en smakfull aptitretare eller dipp för ditt favoritbröd och grönsaker.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 15 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

 • 500 g grekisk yoghurt 10% fetthalt eller mer
 • 1/2 tsk salt
 • Olivolja för servering
 • Oliver för servering
 • Färska örter till exempel färsk persilja eller mynta, valfritt
 • Hackade nötter till exempel valnötter eller mandlar, valfritt
 • Svartpeppar valfritt
 • Färskt bröd pitabröd eller grönsaker (för att doppa)

Instruktioner

 • Blanda den grekiska yoghurten med saltet i en skål.
 • Ta en silduk eller ostduk och tillsätt den saltade yoghurten i mitten. Vik över duken över yoghurten och knyt ihop, använd ett snöre.
 • Låt yoghurten stå i en sil i kylen med en bunke under i minst 4-6 timmar eller över natten, för att låta yoghurten rinna av. Under denna tid kommer överflödig vätska att rinna igenom duken, och du kommer att få tjockare labne.
 • När labnen har dränerats klart, ta bort den från hushållspappret och placera den i en skål.
 • Ringla över lite olivolja och eventuellt lite svartpeppar och andra tillbehör om du vill.
 • Färdigt! Servera labnen med färskt bröd, pitabröd eller grönsaker för att doppa.
Måltid Sås
Kök Mellanöstern, Svenskt
Nyckelord Labne

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar