Kolasås utan grädde – Recept

4.8/5 baserat på 24 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på kolasås utan grädde!

Denna kolasås utan grädde är en underbar topping för glass, tårta, paj och fruktsallad. Ett typiskt recept på kolasås kräver vanligtvis vispgrädde, men inte detta recept!

Det här enkla gräddfria receptet på kolasås använder istället mjölk och smör. Detta är ingredienser man mer ofta har till hands hemma i kylen.

Om du vill kunna göra läcker kolasås utan att springa till affären för att köpa grädde kommer det här receptet helt klart att göra susen!

Jag älskar detta recept på kolasås utan grädde och rekommenderar det starkt när man vill ha en enkel, snabb och smakrik kolasås!

Receptet nedan ger ungefär 2,5 dl kolasås, vilket motsvarar ungefär 8 serveringar.

Kolasås utan grädde

Receptet – Så gör du:

Kolasås utan grädde

4.8/5 baserat på 24 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Denna kolasås utan grädde är en underbar topping för glass, tårta, paj och fruktsallad. Ett typiskt recept på kolasås kräver vanligtvis vispgrädde, men inte detta recept!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 15 minuter
Portioner 8 portioner

Utrustning

Ingredienser
 

  • 2,5 dl strösocker
  • 1,25 dl vatten
  • 1,25 dl varm mjölk
  • 1 st liten nypa salt
  • 1 msk osaltat smör

Instruktioner

  • Samla ihop ingredienserna på en arbetsyta.
  • Blanda sockret och vattnet i en liten kastrull. Sätt kastrullen på medelhög värme och täck kastrullen med ett lock.
  • När vattnet har kokat upp tar du av locket. Rör inte om vid denna punkt. Om din kolasås kokar ojämnt kan du röra försiktigt i kastrullen för att jämna ut såsen.
  • Koka till att blandningen fått en gyllenbrun färg. När det är mörkt bärnstensfärgat, ta bort från värmen och tillsätt försiktigt mjölken under vispning.
  • När mjölken har tillsatts, sätt spisen på medelvärme. Vispa ihop blandningen och låt koka i 1 minut tills såsen tjocknar något. Tillsätt saltet och rör om blandningen tills den är välblandad och flytande.
  • När allt är välblandat, stäng av värmen. Tillsätt smöret och vispa ihop.
  • Låt din kolasås svalna innan servering, och njut sedan!
Måltid Efterrätt, Sås
Kök Svenskt
Nyckelord Kolasås utan grädde

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar