Klassisk pepparsås – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på klassisk pepparsås!

Kryddiga och krämiga såser är ofta pricken över i:et när det gäller att ta en maträtt från god till enastående. En sås som verkligen sticker ut är den klassiska pepparsåsen. Dess distinkta smak och lena konsistens har gjort den till en favorit på middagsbord över hela världen. I denna artikel kommer jag att dela med mig av mitt favoritrecept på denna utsökta sås, som är perfekt för att lyfta en mängd olika rätter till nya smakhöjder.

En av de nyckelingredienser som gör denna pepparsås så speciell är rosenpeppar. Denna aromatiska krydda har en lätt blommig och pepprig smak som kompletterar såsen på ett fantastiskt sätt. Rosenpeppar ger inte bara en härlig smak utan ger även såsen sin karakteristiska färg och en lätt kryddig underton. Det är viktigt att stöta rosenpepparn för att frigöra dess eteriska oljor och maximera smaken.

En annan viktig komponent i den klassiska pepparsåsen är grädden. Grädden ger såsen sin krämighet och fyllighet som balanserar kryddigheten från rosenpepparn. Det är viktigt att låta såsen sjuda långsamt så att grädden reduceras och tjocknar till en ljuvlig konsistens. Det är denna rika och lena sås som kommer att omsluta dina smaklökar och ge en oemotståndlig smakupplevelse.

För att ge pepparsåsen en extra dimension av smak och djup, kan du använda antingen koncentrerad fond eller steksky i receptet. Dessa ingredienser ger såsen en intensiv köttsmak som förstärker smakerna och gör den ännu mer tilltalande. Kombinerat med den kinesiska sojan som ger en subtil umamismak, får pepparsåsen en harmonisk smakprofil som är oemotståndlig.

Såsen passar perfekt till olika kötträtter, inklusive biff, kyckling och fläsk. Såsen kan lyfta smakerna på en saftig biff och ge en fantastisk kontrast till köttets sälta och umami. Den krämiga och kryddiga såsen skapar en perfekt balans och tar köttet till nya höjder.

För dem som föredrar en något tjockare sås, kan man enkelt justera konsistensen genom att tillsätta lite majsstärkelse (maizena) utblandat i någon matsked vatten som redning. Detta ger såsen en fylligare struktur.

Nu när vi har upptäckt hemligheten bakom den klassiska pepparsåsen är det dags för receptet, som hittas här nedanför. Smaklig måltid önskar jag er alla!

Klassisk pepparsås

Receptet – Så gör du:

Klassisk pepparsås

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Vår familjs klassiska pepparsås, perfekt balanserad med stött rosenpeppar, grädde och en hint av kinesisk soja.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 15 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

 • 1 st gul lök finhackad
 • 1 msk smör
 • 0,5 msk stött rosenpeppar
 • 2 msk köttfond eller 1 dl steksky
 • 4 dl grädde
 • 1 msk kinesisk soja
 • Salt och peppar efter smak
 • Majsstärkelse (maizena) valfritt, för att tjockna såsen

Instruktioner

 • Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt den finhackade löken och stek den tills den blir mjuk och genomskinlig.
 • Tillsätt stött rosenpeppar i kastrullen och låt det fräsa med löken i någon minut för att frigöra sina aromer.
 • Häll i steksky eller koncentrerad fond blandad med lite vatten i kastrullen. Rör om och låt det koka upp.
 • Sänk värmen till medel-låg och tillsätt grädden. Låt såsen sjuda i cirka 10-15 minuter, eller tills den har reducerats och tjocknat något.
 • Tillsätt kinesisk soja och smaka av med salt och peppar. Justera mängden kryddor efter eget tycke och smak.
 • Om du önskar en tjockare sås, kan du blanda maizena med lite vatten i en separat skål för att göra en redning. Tillsätt maizenaredningen i såsen och rör om väl. Låt såsen koka upp igen och låt den tjockna.
 • När såsen har nått önskad konsistens och smak, ta bort kastrullen från värmen.
 • Färdigt! Servera pepparsåsen varm över grillat eller stekt kött, som en härlig komplement till rätte
Måltid Sås
Kök Svenskt
Nyckelord Klassisk pepparsås

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar