Kall bearnaisesås – Recept

4.8/5 baserat på 12 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på kall bearnaisesås!

Här är ett perfekt och enkelt recept på kall bearnaisesås som är perfekt till grill, ugnspotatis, med mera!

En god, kall bearnaisesås förgyller alltid måltiden, och är en riktig klassiker till grillat. Jag älskar den tillsammans med en bit kött eller grillade grönsaker, och den funkar även otroligt bra tillsammans med ugnsrostad potatis.

Bearnaisesås är en klassisk fransk sås som ursprungligen kommer från Béarn i södra Frankrike och som har en len och krämig konsistens. En kall bearnaisesås tillverkas genom att vispa ingredienserna till en len och glansig sås. Då såsen är kall kan den serveras direkt utan att värmas upp.

Kall bearnaisesås passar framförallt bra som en sås till grillat kött, fisk eller grönsaker, men den kan också serveras som en dipp till snacks eller som en salladsdressing. Generellt sett är kall bearnaisesås en god och smakrik sås som passar bra till många olika maträtter och som kan varieras på många olika sätt.

Kall bearnaisesås kan förvaras i kylskåpet i en lufttät burk eller behållare tills den ska användas. Såsen håller sig fräsch i kylskåpet i upp till ett par dagar, men det är bäst att använda den så fort som möjligt efter tillagning för att den ska vara som bäst. När man ska förvara kall bearnaisesås är det viktigt att den är väl förseglad, så att den inte torkar ut eller tar smak av andra matvaror i kylskåpet.

Kort sagt så älskar jag verkligen detta recept på kall bearnaisesås och tycker det är riktigt värt att göra. Testa gärna receptet nedan!

Kall bearnaisesås

Receptet – Så gör du:

Kall bearnaisesås

4.8/5 baserat på 12 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Här är ett perfekt och enkelt recept på kall bearnaisesås som är perfekt till grill, ugnspotatis, med mera!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 5 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

  • 150 g smör
  • 1,5 msk torkad dragon
  • 3 st äggulor
  • 1,5 dl rapsolja
  • 1 msk vitvinäger
  • salt efter smak
  • vitpeppar efter smak

Instruktioner

  • Smält smöret och ta genast av värmen. Låt svalna till rumstemperatur. Blanda dragon och vinäger i en separat skål och låt stå under tiden smöret smälter.
  • Vispa äggulorna, gärna med elvisp. Tillsätt sedan rapsoljan och fortsätt vispa tills det tjocknar.
  • Tillsätt smöret till äggulorna. Tillsätt även blandningen av dragon och vitvinäger.
  • Krydda med salt och vitpeppar enligt smak och kyl lite i kylen innan servering.
  • Njut av din kalla bearnaisesås!
Måltid Sås
Kök Franskt, Svenskt
Nyckelord Kall bea, Kall bearnaisesås

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar