Bästa pannkakorna – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel går jag igenom mitt favoritrecept på bästa pannkakorna. Ett enkelt recept på pannkakssmet med tips på hur du gör de bästa pannkakorna varje gång med söta eller salta pålägg.

Lär dig hur du gör de perfekta tunna pannkakorna. Enkelt att göra tips och tricks för att få läckra och spetsiga pannkakor. Snabbt och enkelt recept.

Bästa pannkakorna

Tunna pannkakor kan gå under många olika namn. I Storbritannien är de bara kända som pannkakor. I Frankrike kallas de crepes.

Du behöver bara en handfull ingredienser för att göra de bästa pannkakorna jag någonsin smakat från grunden. Och när du har gjort det här receptet några gånger, kanske du lätt kan göra pannkakor efter minnet.

Mitt första knep för de bästa pannkakorna är: förvärm, förvärm, förvärm. Se till att din panna är jämnt fin och varm innan du börjar tillaga pannkakorna. Om pannan inte är tillräckligt varm fungerar inte receptet lika bra.

Eftersom dessa pannkakor är så tunna så steks de i ca 30-45 sekunder på varje sida. Dessutom är de känsliga. Så när den första sidan är klar, skaka pannan försiktigt för att släppa pannkakan och vänd den försiktigt.

 • TIPS: Om du av misstag gör ett litet hål i din pannkaka medan du vänder den (oftast orsakad av kanten på din spatel), kan du snabbt dutta på lite pannkakssmet med en sked för att täta hålet och låta smeten stekas vidare. Smart va?
Bästa pannkakorna

Var även kvick med att sprida ut smeten i pannan. När den vä träffar pannan börjar den omedelbart tjockna och koka. Det är svårt att få smeten att flytta dit du vill att den ska vara, utan en crepespridare.

Bästa pannkakorna

Receptet – Så gör du:

Bästa pannkakorna

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Ett enkelt recept på pannkakssmet med tips på hur du gör de bästa pannkakorna varje gång med söta eller salta pålägg.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 25 minuter
Totalt 30 minuter
Portioner 16 pannkakor

Ingredienser
 

 • 200 g vetemjöl
 • 4 st ägg
 • 600 ml lättmjölk
 • 2 msk solrosolja eller rapsolja, plus extra för stekning
 • 1 nypa salt

Instruktioner

 • Lägg mjölet och en nypa salt i en stor blandningsskål.
 • Gör en brunn i mitten och knäck äggen i mitten.
 • Häll gradvis i hälften av lättmjölken och 2 msk olja och börja sedan vispa från mitten och gradvis dra in mjölet i äggen, mjölken och oljan. När allt mjöl är blandat, vispa tills du har en slät, tjock smet. Tillsätt lite mer mjölk om den är för stel för att vispa.
 • Tillsätt en rejäl sista skvätt mjölk och vispa så att den tjocka smeten lossnar. Medan du fortfarande vispar, häll i en jämn ström av den återstående mjölken. Fortsätt hälla och vispa tills du har en smet som är konsistensen av lite tjock kräm.
 • Värm pannan på måttlig värme och torka sedan av den med oljat hushållspapper.
 • Häll lite smet i pannan, luta pannan för att flytta runt blandningen för ett tunt och jämnt lager. Häll snabbt överflödig smet i mixerskålen, sätt tillbaka pannan till värmen.
 • Låt stekas ostört i ca 30 sekunder. Om pannan har rätt temperatur ska pannkakan bli gyllene under efter ca 30 sekunder och är redo att vändas.
 • Håll i pannhandtaget, och för in en stekspade under pannkakan och lyft och vänd den snabbt. Se till att pannkakan ligger plant mot botten av pannan utan veck, stek sedan i ytterligare 30 sekunder innan den vänds ut på en varm tallrik.
 • Fortsätt med resten av smeten, servera dem när du lagar mat eller lägger dem på en tallrik. Du kan frysa pannkakorna i 1 månad, inslagna i plastfolie, eller göra smeten i upp till en dag framåt.
Måltid Efterrätt, Huvudrätt
Kök Franskt, Svenskt
Nyckelord Bästa pannkakorna, Världens bästa pannkakor

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar