Lista: 10 Vackra Kaktussorter till Hemmet!

Få koll på tio bra kaktussorter att ha inomhus i hemmet! I denna artikel listar vi vad vi tycker är de 10 bästa kaktussorterna till att ha inomhus hemma. För varje kaktussort så anger vi också kort hur man på bästa sätt tar hand om den.

1. Guldopuntia (Bunny Ears Cactus / Opuntia microdasys)

kaktus

Denna kaktus är ursprungligen från Mexiko och kallas på engelska ofta för bunny ears cactus (kaninörekaktus) på grund av sitt utseende.

Skötsel: Vattna jorden helt igenom varje 3-4 veckor, och låt torka ut däremellan. Ha på en så solig och ljus plats som möjligt. Hantera med handskar.

2. Klotkaktusar (Gymnocalycium)

kaktus

Denna typ av kaktus kommer från Sydamerika och hittas i områdena som innefattar Argentinas sydspets, Paraguay, Uruguay, södra Brasilien och Bolivia.

Skötsel: Vattna en gång i veckan. Ha den i delvis solljus som under dagen övergår till skugga.

3. Saguarokaktus (Carnegiea gigantea)

kaktus

Har sitt ursprung i Mexiko. Detta är en av de mest ikoniska kaktusarna som kan bli både väldigt gamla och höga. De kan bli hela 200 år gamla och 12-18 meter höga i det vilda.

Skötsel: Denna kaktus vill ha fullt solljus. Vattna en gång i månaden.

4. Julkaktus (Schlumbergera × buckleyi)

kaktus

Julkaktusarna härstammar från södra Brasilien. Denna kaktus brukar blomma i december kring jul och är känd för sina vackra blommor.

Skötsel: Bör få stå i sol men skyddas från den starkaste sommarsolen. Bör vattnas så jorden blir genomvattnad, men så att jorden tillåts torka innan nästa vattning (vattna varje 3-4 veckor). Undvik att vattna för mycket, för annars riskerar roten att ruttna.

5. Skäggvårtkaktus (Mammillaria hahniana)

kaktus

Solälskande kaktus med ursprung i Mexiko. Blommar.

Skötsel: Vattna varje vecka. Trivs i full sol!

6. Sjöstjärnekaktus (Astrophytum asteria)

kaktus

Denna kaktussort är liten och blir cirka 5 centimeter bred och 4 centimeter hög. Blommar ur mitten och får gula blommor, som ibland också kan vara rosa.

Skötsel: Trivs i solljus men bör skyddas från den starkaste sommarsolen. Vattna ungefär en gång i månaden, och låt jorden bli genomvåt vid varje vattning. Vattna sedan åter när jorden torkat ut helt (vilket blir ungefär en gång varje månad).

7. Hatiora gaertneri (engelska: Easter Cactus, översatt påskkaktus)

kaktus

Denna kaktussort har sitt ursprung i Brasilien och blommar på senvintern och tidigt våren. På grund av sin blomningstidpunkt så kallas den på engelska för påskkaktus (easter cactus). Dess blommor varierar från vita till orange till lilafärgade. Växtens växer uppåt och har en unik form.

Skötsel: Trivs bäst i delvis solljus. Vattna varje vecka.

8. Gymnocalycium mihanovichii

kaktus

Denna kaktus varierar i storlek, form och färg. Den har sitt ursprung i Sydamerika och kommer i olika sorter som har antingen ljusröda, rosa, gula eller orangea blommor.

Skötsel: Dessa små växter trivs på fönsterbrädor som får delvis ljus. Vattna varje 3-4 veckor. Låt jorden torka helt mellan vattningarna.

9. Opuntia

kaktus

Kan blomma med färgglada blommor i färgerna röd, lila eller gul som visar sig.

Skötsel: Detta är mycket lättskötta kaktusar som trivs bäst i solljus, men som bör skyddas från den starkaste sommarsolen. Vattna varje 3-4 veckor. Låt jorden torka helt mellan vattningarna.

10. Pachycereus schottii monstrosus (totempålekaktus)

kaktus

Denna kaktussort kallas totempålekaktus med anledning av dess form, och att den växer rakt uppåt på höjden. Den kan bli 10-12 meter hög.

Skötsel: Trivs bäst i solljus, men som bör skyddas från den starkaste sommarsolen som kan skada denna kaktussort. Vattna varje månad.

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar