Plantera Citronträd: Guide Med 8 Enkla Steg!

Att plantera citronträd är härligt, och citronträd är enkla att plantera hemma. Deras frodiga, mörkgröna, ovala blad har en glansig struktur som skimrar i solljuset, och deras känsliga vita blommor blommar med en ljuv citrusdoft. Att plantera citronträd är dessutom toppen på grund av den spännande möjligheten att få egna citroner!

Vanligtvis blomstrar citronträd utomhus året runt i varma, soliga regioner, men de kan även trivas inomhus som krukväxter i kallt, kyligt klimat. Att plantera citronträd är enkelt och nästintill kostnadsfritt, och ger en imponerande syn under den kalla skandinaviska vintern!

Plantera citronträd – detta behöver du:

 1. En citron. Se till att du köper en organisk citron eftersom vissa icke-organiska citronfrön kan vara förmögna att gro. Alla organiska citroner kommer att gro, men om du för oss som bor i kallt klimatet eller har begränsat med utrymme är en specifik sort som kallas Meyer-citron att föredra. Meyer-citroner är en mindre typ av citron, som ofta odlas för prydnadsändamål och därför är bättre lämpad för att stå inomhus. Andra citroner funkar också bra för att plantera citronträd.
 2. Planteringsjord. Alla jord kommer att göra jobbet. Med detta sagt föreslår att du använder en jord som är en blandning av torv, perlit, vermikulit och organiskt gödningsmedel. Krukväxter i denna typ av certifierade organiska krukväxtblandning har gror vanligtvis vackert, vilket gör det rättvist att säga att det fungerar extra bra.
 3. Behållare / kruka. En behållare (med dräneringshål) som är 12-15 centimeter djup och cirka en decimeter i diameter eller mer är än tillräcklig för när fröet i början kommer upp. Plantan måste dock återplanteras i en mycket större behållare när den blir större. Mogna citronträd föredrar behållare som är bredare snarare än djupare. Därför kan du med fördel plantera plantan i en kruka som är 25-45 centimeter djup och 30-45 centimeter i diameter. Ditt unga träd kommer gärna att göra sig hemmastatt i denna större behållare de närmaste åren, då du kanske vill uppgradera din behållare eller kruka återigen.
 4. Mycket sol eller annan ljuskälla. Citronträd behöver mycket ljus, särskilt när de växer, och de kräver när helst det går 10-14 timmar av det varje dag. Om du inte har ett fönster med sol behövs ofta en annan ljuskälla.

Har du allt? Toppen! Nedan går vi igenom hur man gör för att plantera citronträd.

Så här gör du för att plantera citronträd

Att plantera citronträd kan delas upp i 8 enkla steg.

 1. Lägg lite jord i en hink och blanda i lite vatten tills jorden är fuktig hela vägen.
 2. Fyll behållaren med den fuktiga jorden. Lämna cirka 2,5 centimeter utrymme under kanten på din behållare.
 3. Skiva upp din citron och välj ett frö som ser helt livfullt och friskt ut. Du kan lägga det i munnen och suga på det tills allt kött har tagits bort och citronsmaken är borta. Låt inte fröt torka ut när som helst. Det måste hålla sig fuktigt för att gro. Håll det därför helst i munnen tills du är redo att plantera.
 4. Plantera ditt frö! Medan det är fuktigt, plantera ditt frö ungefär 1,5 centimeter under jorden i din behållare. Täck det helt med jord och vattna med en sprutflaska eller mild vattenkanna.
 5. Täck behållaren med andningsbar plast för att hålla fröna varma och fuktiga. Det går bra att använda i princip vilken plast som helst med lufthål. Du kan använda ett gummiband för att säkert hålla den på plats.
 6. Placera behållaren på en varm plats och titta till kontinuerligt de kommande dagarna. Kom ihåg: ditt frö behöver värme och fukt för att växa. Låt aldrig krukväxten torka ut helt. Var också försiktig så att du inte kokar fröt av värme om du har det i ett växthus. För mycket värme och fukt kan leda till ett ruttet frö! Du strävar efter att uppnå en fin balans, så om du känner att jorden är tillräckligt varm utan plasten är det förmodligen säkrast att ta bort den.
 7. Om cirka två veckor kan du märka att en grodd kommer ut från jorden. När den visar sig, ta bort plasten (om den fortfarande är på) och placera den lilla plantan på ett varmt ställe med mycket direkt solljus. Komplettera solen med extra ljuskälla om det behövs.
 8. Nu är du på god väg med ditt citronträd! Fortsätt med att vattna regelbundet.

Vidare skötsel efter att du planterat citronträdet

Sådär ja! Citronträdet behöver bra dränering, så se till att krukan har dräneringshål. De kommer också att behöva konsekvent och regelbunden vattning. Om behållaren där citronträdet växer får torka ut, faller citronträdets löv av. Gödselmedel är också nyckeln till att odla ett friskt citronträd i en kruka.

Hitta mer av våra trädgårdsartiklar här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar