Aubrieta: Guide till Skötsel & Plantering

I denna artikel går vi igenom allt du behöver tänka på för att lyckas med aubrieta. Aubrieta (Aubrieta deltoidea) är en av blommorna som blommar tidigast på våren. Dess små lila blommor och fina blad är älskade av många, och kommer att krypa längs marken över stenar och andra föremål. Aubrieta är en marktäckare som också är riktigt tolerant mot torka, samtidigt som den kan hantera kraftig värme och kyla. Läs vidare för några tips om skötsel av Aubrieta och hur du använder den här magiska lilla växten i trädgården.

Aubrietiors karaktärsdrag

aubrieta

Denna växt bildar härliga lila färgmattor på våren, och kan blommar ofta redan i april. De är perfekta för en rabatt eller en plats med mycket sten där du vill liva upp med färg.

Aubreita är en lågväxande, vintergrön flerårig blomma som bildar en matta av blommor och är bra för kantsidan av en rabatt eller ännu bättre, tumlande nerför en vägg. Aubretia är helt härdig och blommar bäst på en solig plats, men kommerockså att växa i halvskugga.

Även om aubrietior inte är doftande, är det attraktivt för bin och lång blomning.

Aubretia kommer i nyanser av ljusblå, lila och rosa, och vissa sorter har brokiga lövverk. Samtliga sorter är lågväxande, små växter. De är dessutom perenner, vilket betyder att de kommer tillbaka av sig själva år efter år när de väl har planterats.

De växer upp till 10-22 cm höga med en spridning på 30-60 cm. Den är enkel att sköta och vill ha väldränerad jord i full sol. Tål ljus halvskugga, men trivs bäst i full sol.

När sommarens fulla värme släpps tenderar växterna att dö tillbaka lite och på hösten kommer mycket av lövverket att försvinna i svalare klimat.

Aubrieta kan användas för att liva upp stenpartier i trädgården, som i denna trädgård.
Aubrieta kan användas för att liva upp stenpartier i trädgården, som i denna trädgård.

Plantering av aubrietior

Aubrieta är känd för att vara en tålig växt, vilket stämmer, men några saker är värda att tänka på för skötsel av aubrieta. Läs vidare i denna del för att lära dig mer om hur man planterar aubrieta på bästa sätt!

Vinter och svenskt klimat

Med ett ursprung i Medelhavsområdet, så är aubrieta faktiskt en mycket köldhärdig alpväxt som frodas framförallt i soliga trädgårdar. Den är värd att testa i trädgårdar över hela Norden då den är så pass tålig och bör klara även stränga vintrar.

Aubrieta är del av släktet senapsväxter, vilket är en grupp av växter som är kända för att vara väldigt tåliga. Aubrieta är rådjurstålig och har god tolerans mot torka. När sommarvärmen mattas av tenderar växterna att dö tillbaka lite, och på hösten kommer många av bladen att försvinna i svalare, nordiskt klimat. Dock kommer de tillbaka väldigt tidigt på våren igen, ofta så tidigt som i april.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera aubrieta?

Aubrieta planteras under hösten om möjligt, i september eller oktober. Plantering kan även utföras på våren, efter vårens sista frost. Aubrieta planteras gärna i anslutning till stenig mark och stenklippor, där den kommer utgöra en mycket vacker prydnad. Dessa växter är marktäckare och gillar att växa intill diverse kala ytor.

Avstånd vid plantering i trädgården

aubrieta

Placera cirka 5 till 10 växter på för varje kvadratmeter (1 m²) för att skapa ett fantastiskt marktäcke. Varje aubrieta-växt kommer att producera flera blommor vardera, så var inte orolig om du tycker det ser lite kalt ut till en början!

På vilken typ av plats växer aubrieta bäst?

Aubrieta-växter trivs framförallt i full sol, men kommer också att växa rätt väl i delvis skugga. Aubrieta älskar dock soliga platser bäst. Jorden ska vara väldränerad och inte hålla fukt för länge. Välj gärna en plats som har vindskyddad tillgång till full sol.

Håll området där du planterat din aubrieta måttligt blött, men inte överfuktigt. När plantor dyker upp, håll ogräs borta från området.

Så planterar du

Så fröna nära jordens yta, och alltså inte djupt ner i jorden. Vattna försiktigt med en vattenkanna för att förhindra att fröna drunknar och pressas ner under för mycket jord.

Jordtyper

Aubrieta planteras bäst i en väldränerad jord med inslag av sand, och lera med en neutral PH-balans. Den planteras ofta på steniga klippor och kullar och fungerar utmärkt på steniga platser då växten är en utmärkt marktäckare.

Att odla aubrieta i krukor eller andra behållare

aubrieta

Aubrieta är en blomma som är mycket väl lämpad för att odlas i en kruka eller i en trädgårdslåda. Vattna regelbundet när jordens yta är torr.

Skötsel av aubrietior

Läs vidare i denna del för att lära dig mer om hur man sköter aubrieta på bästa sätt.

  • För bästa resultat när du odlar aubrieta, se till att du först och främst väljer en plats för plantering där de kommer att få minst en halv dag med sol per dag. Växter som växer i för mycket skugga kommer att förlora sitt kompakta utseende, och istället anta ta ett benigt utseende med glesa blommor.

Beskärning

Det är bäst att skära ner aubrieta omedelbart efter blomningen. Beskärning senare på året kan störa plantans blomning det nästkommande året. Beskär inte växten över vintern då den är i vinterdvala.

Med en yngre Aubretia-växt är allt som behövs en lätt beskärning upp till 5 cm för att hålla den i form. Detta görs på sommaren efter blomningen.

Vattning

Vattna rikligt under veckan som följer planteringen. Aubrieta-växter behöver en måttlig mängd vatten, men de gillar inte att vattnas rikligt. Jord i anslutning till stenar såsom klippar, vilka förhindrar att vattnet stannar i jorden, kommer att hålla dina aubrieta-växters rotsystem friska.

Generella frågor kring aubrieta

Nedan följer svar på vanliga frågor man kan ha gällande aubrieta.

aubrieta

När blommar aubrietior?

Aubrieta (Aubrieta deltoidea) är en av de tidigaste blommorna att dyka upp på våren, och de dyker ofta upp så tidigt som i april.

Hur snabbt växer aubrieta?

aubrieta

Hur länge lever en aubrieta?

Aubrieta är en perenn som kommer tillbaka år efter år. Vartannat eller vart tredje år kan du dela på rotklumpen för att enkelt föröka och multiplicera din aubrieta.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om aubrietior är till hjälp och att du får glädje av dina aubretior. Hoppas du får en bra dag och tack för att du tog del av artikeln!

1 kommentar

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar