Hemmagjort cashewsmör – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på ljuvligt cashewsmör!

Hemlagat cashewsmör är lyxigt, krämigt och är väldigt enkelt att göra! Jag älskar att breda cashewsmör på rostat bröd, eller röra ner i havregrynsgröten!

Cashewsmör

Jag älskar att göra mitt egna nötsmör, inklusive cashewsmör! Man har då full kontroll på ingredienserna, och så är det också billigare att göra eget.

Genom att enkelt göra eget cashewsmör kan du själv styra mängden salt eller tillsatser som vanilj eller kanel, allt är upp till dig! Du kan göra cashewsmöret ultrakrämigt, eller om du föredrar, se till så det innehåller lite crunch genom att det finns lite cashewbitar i smöret.

För att göra cashewsmör, börja med råa cashewnötter. Du kan köpa hela cashewnötter eller ibland kan du hitta trasiga cashewbitar som säljs till ett rabatterat pris. Nästa steg är att rosta dem. Detta lägger till ytterligare 10 till 15 minuter, men tro mig, det är värt det!

Jag rostar cashewnötter på en plåt i en 180° C varm ugn i 10 till 15 minuter och jag gillar att titta till dem efter halva tiden för att skaka dem så att de får en jämn rostning. Så fort cashewnötterna är rostade kan de förvandlas till hemmagjort cashewsmör!

Cashewsmör

En matberedare är bäst, även om en mixer också funkar bra! Lägg bara till cashewnötterna i din matberedare och slå på den. Nötterna kommer att gå igenom några stadier, där de blir mindre och mindre varje gång. Vi börjar med hela cashewnötter. Efter en minut ser cashewnötterna ut som ett pulver. Efter ytterligare en minut börjar nötterna släppa lite olja, vilket gör att blandningen klumpar sig och vi närmar oss smörkonsistensen.

För att hjälpa cashewnötterna lite mer mot att bli cashewsmör, tillsätter vi lite olja (detta kan vara en neutral olja, som avokadoolja, eller kokosolja för en liten kokossmak). Efter detta har vi ett krämigt cashewsmör! Det är vid det här laget som du kan lägga till ytterligare smaker som salt, vaniljextrakt, kryddor (jag gillar kanel) och om du vill ha det sötat, lite honung eller lönnsirap.

Vanliga frågor

Hur länge håller hemlagat cashewsmör? De flesta hemgjorda nötsmör (inklusive detta cashewsmör) håller i 3 till 4 veckor. Jag gillar att förvara min i murarburkar. Den håller längre när den förvaras i kylen.

Hur mycket cashewsmör ger det här receptet? 7 dl cashewnötter gör cirka 450 g cashewsmör, vilket motsvarar standardstorleken på nötsmörburkar som köps från butiken.

Vad passar cashewsmör bra till?

 • Ät detta läckra smör på rostat bröd, bröd, muffins, scones och bagels. Testa gärna med din favoritsylt! …
 • Lägg lite cashewsmör som topping på havregrynsgröt, gärna med lite lönnsirap eller kokosflingor.
 • Som sötpotatistopping. …
 • Använd lite cashewsmör som del av smeten i ditt favoritrecept för banan- eller chokladmuffins!

Tips

Mitt första tips för att göra nötsmör är att ha tålamod. Nötter går igenom ett par udda stadier innan de förvandlas till en krämig, bredbar substans. Beroende på vilken sort och märke av nötter du använder, kanske du upptäcker att processen går snabbare eller långsammare.

Om du har haft tålamod och fortfarande inte är nöjd med konsistensen, överväg att lägga till en tesked eller två neutral olja för att hjälpa nötterna med. Druvfröolja, avokadoolja, kokosolja eller en vegetabilisk olja är alla bra alternativ.

Cashewsmör

Receptet – Så gör du:

Hemmagjort cashewsmör

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Hemlagat cashewsmör är lyxigt, krämigt och är väldigt enkelt att göra! Jag älskar att breda cashewsmör på rostat bröd, eller röra ner i havregrynsgröten!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

 • 7 dl (450 g) råa osaltade cashewnötter
 • 1 msk olja som avokadoolja, eller använd kokosolja för en lätt kokossmak
 • ¼ tsk fint havssalt, lägg till mer efter smak
 • ¼ tsk till 1/2 tsk mald kanel, valfritt
 • ¼ tsk till 1/2 tsk vaniljextrakt, valfritt
 • honung eller lönnsirap, valfritt

Instruktioner

Rosta nötterna

 • Värm ugnen till 180 grader Celsius. Lägg cashewnötterna i en rund eller fyrkantig kakform (eller kantad bakplåt).
 • Rosta nötterna i 3 minuter, skaka pannan och rosta sedan ytterligare 3 till 5 minuter eller tills nötterna är lätt brynta och luktar nötigt (försiktigt, de kan brännas snabbt). Låt svalna tills du kan hantera dem med händerna.

Gör cashewsmöret

 • Om du gör cashewsmör med bitar, börja med att göra bitarna genom att tillsätta 1 dl av de rostade cashewnötterna i skålen på en matberedare. Mixa 3 till 4 gånger, eller tills nötterna är hackade i mycket små bitar. Lägg över de hackade nötterna i en skål och spara till senare (till steg 4).
 • Tillsätt rostade cashewnötterna i skålen på en matberedare. Bearbeta 1 minut och skrapa sedan sidorna av skålen med en gummispatel. Tillsätt oljan och bearbeta sedan ytterligare 2 till 3 minuter tills cashewsmöret är blankt och slätt. Beroende på vilket märke/variant av nötter du använder kan detta ta något längre tid. När du bearbetar dem kommer cashewnötterna att gå från hela nötter, till ett fint pulver, till en klumpig röra och slutligen till en krämig slät substans. Att stoppa och skrapa eller bryta upp några stora klumpar hjälper till att påskynda processen.
 • När cashewsmöret är slätt och krämigt, tillsätt salt, kanel och vanilj om du vill. Bearbeta i 10 till 20 sekunder och smaka sedan av. Om du känner att den behöver det, tillsätt ytterligare salt, kanel eller vanilj. För att söta den, tillsätt en tesked eller mer honung eller lönnsirap och bearbeta ytterligare 5 till 10 sekunder så att den är väl inkorporerad.
 • För knaprigt cashewsmör, rör ner de fint hackade cashewnötsbitarna.
 • Förvara cashewsmöret i en försluten behållare, som en förslutningsbar glasburk, i några veckor. Cashewsmöret håller längre när det förvaras i kylen.
Måltid Efterrätt, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Cashewsmör

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar