Savaräng med valfria bär – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på savaräng!

Här är ett ljuvligt recept på savaräng där du kan toppa valfritt! Du kan garnera din savaräng med valfri färsk frukt och bär, vaniljglass eller ringla över en färsk fruktcoulis (sås på svarta vinbär, hallon, eller jordgubbar), om du vill. Vuxna kan vilja hälla över 1 dl rom, annars funkar även äppeljuice jättebra!

En savaräng är en fransk ringformad tårta som har blötts med smaksatt sirap och sedan garneras med grädde och frukt. Smeten för en savaräng påminner om den som används i brioche, men med mindre mjöl, vilket gör den lösare och klibbigare.

Savarängen blir en lätt och luftig kaka med en lätt brödig doft som är suger åt sig smaken av en smakrik sirap. Använd vilken frukt som helst som är i säsong som härliga bär, skivad kiwi, skalad citrus, persikor eller plommon.

En savaräng är gott året om och det jag gillar är att man kan anpassa den till vad man vill ha för topping. Jag älskar att man kan välja mellan de bär man vill ha, och det gör att man exempelvis kan använda bären från trädgården för en riktigt hemlagad savaräng!

Denna savaräng gillar jag att servera till fikat eller till ett gästsällskap. Den ser väldigt imponerande ut och har imponerat på alla som jag har bjudit den på!

Savaräng

Receptet – Så gör du:

Savaräng med valfria bär

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Här är ett ljuvligt recept på savaräng där du kan toppa valfritt! Du kan garnera din savaräng med valfri färsk frukt och bär, vaniljglass eller ringla över en färsk fruktcoulis (sås på svarta vinbär, hallon, eller jordgubbar), om du vill. Vuxna kan vilja hälla över 1 dl rom, annars funkar även äppeljuice jättebra!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 55 minuter
Totalt 1 timme 5 minuter
Portioner 6 personer

Ingredienser
 

  • 3 st ägg
  • 3,25 dl (300 g) strösocker
  • 3 msk mjölk
  • 2 dl (120 g) vetemjöl
  • ½ paket torrjäst
  • 75 g smör
  • 1 st litet glas rom eller äppeljuice
  • 1 st vaniljstång eller 3 tsk vaniljsocker
  • vatten
  • salt

Till vispgrädden

  • 250 g (2,5 dl) vispgrädde
  • 40 g (0,75 dl) florsocker

Instruktioner

  • Separera äggulorna och äggvitan, vispa gulorna med hälften av sockret tills det blir pösigt, tillsätt den varma mjölken, sedan mjölet och till sist 50 g smält smör.
  • Värm ugnen till 180°C.
  • Vispa äggvitorna med en nypa salt och vänd ner dem försiktigt i smeten med äggulorna, tillsätt även jästen.
  • Häll i en ringform som är lätt smörad, och grädda i 25 min. Stjälp ut på ett fat.
  • Förbered en sirap med 5 dl vatten, resten av sockret och rommen/äppeljuicen. Dela vaniljstången på mitten och släpp ner fröna i sirapen, eller använd vaniljsocker.
  • Ringla denna varma sirap över kakan.
  • Vispa den mycket kalla grädden med florsockret. Dekorera den avsvalnade savarängen med vispad grädde, och valfria bär. Kyl sedan i kylen innan servering.
  • Njut av din savaräng!
Måltid Efterrätt
Kök Franskt, Svenskt
Nyckelord Savaräng

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar