Chokladganache – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på chokladganache!

Chokladganache är en klassisk del av många bakverk och som används för en mängd olika användningsområden. I denna artikel ger jag recept på chokladganache för flera olika användningsområden. Lär dig hur man gör ljuvlig chokladganache för tryffel, tårtfyllning, frosting och glasyrer.

Chokladganache består av endast två ingredienser: smält choklad och grädde. Kombinationen av grädde och choklad skapar en mycket rik och intensiv chokladblandning. Denna härligt rika chokladblandning är otroligt mångsidig och kan användas för att göra chokladtryffel, dessertsåser, tårtfyllningar, ganachefrosting, och glasyrer.

Chokladganache kan i princip göras med valfri typ av mörkare choklad som du gillar. Till en chokladganache föredrar en choklad på 40-60% kakaohalt, antingen halvsöt eller mörk choklad. Detta gör en ganache som inte är för söt eller för bitter. Man kan också använda sötare choklad om man föredrar det!

Jag rekommenderar att inte använda mjölkchoklad eftersom det tillsätts en god bit grädde i receptet, och tillsammans med mjölkchoklad får man då inte en rik chokladsmak.

 • Om hur jag har skrivit receptet: I receptet har jag angett olika ingredienser för olika användning av chokladganache. Jag har angett detta som förhållanden, ex. 1:1 förhållande mellan blockchoklad och vispgrädde. Vissa chokladganacher är bäst lite luftigare, medan andra blir bäst av mer choklad än grädde, beroende på använingsområdet!
Chokladganache

Receptet – Så gör du:

Chokladganache

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Chokladganache är en klassisk del av många bakverk och som används för en mängd olika användningsområden. Lär dig hur man gör ljuvlig chokladganache för tryffel, tårtfyllning, frosting och glasyrer.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 5 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 1 sats

Ingredienser
 

2:1-förhållande för tryfflar och styv ganache till spritsning

 • 225 g blockchoklad med 40%-60% kakaohalt
 • 1,25 dl vispgrädde
 • nypa salt (valfritt men rekommenderas)

1:1-förhållande för frostings och fyllningar

 • 225 g blockchoklad med 40%-60% kakaohalt
 • 2,25 dl vispgrädde
 • nypa salt (valfritt men rekommenderas)

1:1,5-förhållande för glasyrer, chokladfondue, chokladfontän och chokladganache som sås

 • 225 g blockchoklad med 40%-60% kakaohalt
 • 3,25 dl vispgrädde
 • nypa salt (valfritt men rekommenderas)

Instruktioner

 • Hacka din choklad i små bitar och lägg i en skål.
 • Lägg din vispgrädde i en kastrull och ställ på medelvärme. Låt grädden värmas tills den sjuder och nästan kokar (Obs: den får inte koka). Alternativt kan du värma vispgrädden i mikron.
 • Häll den varma grädden över den hackade chokladen i en större skål eller bunke och låt stå i ca 3 minuter. Tillsätt ditt salt i skålen vid denna tidpunkt om du vill använda salt i din chokladganache.
 • Vispa choklad/gräddblandningen och börja vispa (gärna med elvisp) i små cirklar i en riktning. Sedan rör du långsamt vispen utåt mot skålens kanter i större cirklar tills blandningen är slät.
 • Servera varm om du använder som för fondue, en chokladfontän eller varm chokladsås. Om du använder för en glasyr eller för styva spritsningar, låt svalna i cirka 10 minuter innan du häller upp. Om du använder den som frosting, låt svalna i rumstemperatur i cirka 4 timmar och upp till över natten. Om du gör tryffel, ställ chokladganachen i kylen utan lock tills blandningen blir fast, cirka 1 timme, innan du häller och formar.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Chokladganache

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar