Denna jordgubbssylt med syltsocker är ett perfekt sätt att ta tillvara på jordgubbsskörden, eller om du bara vill göra jordgubbssylt med vilka jordgubbar som helst. Färska och frysta jordgubbar funkar bra!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 15 minuterminuter
Totalt 25 minuterminuter
Portioner 1burk
Ingredienser
4dl(240 g) jordgubbar, färska eller frysta
3dlsyltsocker
3tskvaniljsocker
3mskvatten
3tskcitronsaft
Instruktioner
I en kastrull, gärna med tjock botten, blanda jordgubbar, vaniljsocker, citronsaft och vatten.
Låt innehållet i kastrullen koka upp och koka i ungefär 10 minuter. Jordgubbsbitarna ska koka sönder.
Ta bort kastrullen från spisen.
Mixa sönder alla bitar i blandningen med en handmixer eller blender, så att allt är slätt och fritt från bitar.
Tillsätt sockret och låt koka på nytt på spisen i cirka 10 minuter till. Ett test för att kontrollera om det är klart är att tillsätta några doppar av sylten på en tallrik, och sedan ställa in i kylen. Stelnar det till en aning och visar bra konsistens är sylten klar. Är det för löst kokar du lite till, och är det för fast kan man tillsätta lite extra vatten och koka vidare en liten stund.
Tillsätt din färdiga jordgubbssylt i en ren burk med lock och ställ in kylen.