Njut av lyxiga, luftiga glutenfria savoiardikex som är perfekta för att lyfta din tiramisu eller som en läcker småkaka till kaffet!
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 1 timmet15 minuterminuter
Totalt 1 timmet30 minuterminuter
Portioner 30kex
Ingredienser
3stägg (separerade i äggulor och äggvitor)
100gströsockerdelat i två 50 g portioner
1tskvaniljsocker
80gglutenfri mjölmixförslagsvis en blandning av rismjöl och potatismjöl
1/4tskbakpulver
Florsocker för att pudra över kexen
Instruktioner
Förvärm ugnen till 180°C.
Klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
Förbered en spritspåse med en rund tyll (ca 1 cm öppning).
I en ren och torr skål, vispa äggvitorna tills de börjar bilda mjuka toppar.
Tillsätt gradvis 50 g socker, lite i taget, och fortsätt vispa tills äggvitorna är styva och glansiga.
I en separat skål, vispa äggulorna med de resterande 50 g socker och vaniljsockret tills blandningen är ljus och fluffig.
Sikta den glutenfria mjölmixen och bakpulvret tillsammans.
Vänd försiktigt ner ägguleblandningen i äggvitorna med en stor spatel.
Sikta den glutenfria mjölmixen och bakpulvret över äggblandningen och vänd försiktigt ihop tills det är väl blandat och inga klumpar finns kvar. Var försiktig så att du inte slår ut luften ur smeten.
Fyll spritspåsen med smeten.
Spritsa ut cirka 8-10 cm långa stänger på bakplåtspappret, med ett mellanrum på cirka 2-3 cm mellan varje kex.
Sikta florsocker över de spritsade kexen
Grädda i den förvärmda ugnen i cirka 10-12 minuter, eller tills kexen är gyllene och fasta vid beröring.
Låt kexen svalna helt på bakplåten innan du försiktigt lossar dem från bakplåtspappret.
Kexen kan ätas direkt eller användas i recept som tiramisu.
Förvara kexen i en lufttät behållare för att hålla dem fräscha.