Ett enkelt och naturligt recept på maskrosmarmelad, perfekt för dem som älskar att använda färska med enkel utrustning.
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 1 timmet15 minuterminuter
Totalt 1 timmet25 minuterminuter
Portioner 2burkar
Utrustning
1 muslinpåse/kokpåse
Ingredienser
50stmaskrosblommorbara kronbladen (de gula bladen), ta bort gröna bitar och blad
3stmedelstora apelsiner
1stcitron
750gsyltsocker
1stäpple utan kärnor
1litervatten
Instruktioner
Rengör allt inklusive apelsinernas och citronens skal och ställ åt sidan.
Rekommenderat: lägg in en tallrik i frysen för att senare testa marmeladens konsistens.
Dela apelsin och citron i klyftor (skalet på) och lägg dem i en kastrull med vatten.
Låt det koka i vattnet tills skalen blir mjuka, cirka en timme.
När de är klara, ta ut klyftorna och låt dem svalna. Plocka ur fruktköttet i en kokpåse/muslinpåse tillsammans med äpplet skuret i små bitar.
Hacka fruktskalen i små bitar, fint och tunt. Lägg skalen i kastrullen tillsammans med påsen fruktkött.
Tillsätt hälften av de gula maskrosbitarna och allt socker i kastrullen. Rör om tills sockret har lösts upp. Låt det puttra i 10-15 minuter på låg värme och skumma av eventuellt skum.
För att testa om marmeladen har rätt konsistens, droppa en liten mängd marmelad på den kalla tallriken. Om det stelnar och bildar en fast yta, är den redo. Annars, låt puttra lite till.
Smaka på marmeladen. Om den inte är tillräckligt söt, tillsätt mer socker efter behov (över värmen så den löses upp).
När du tagit bort påsen med fruktkött, rör i resten av maskrosblommorna i marmeladen.
Häll den färdiga marmeladen i en ren, steriliserad burk. Förvara mörkt och svalt - i kylskåpet efter öppnandet. Rätt förvarat kan marmeladen hålla sig i över 1 månad.