Ljuvlig frityrsmet med panko till fritering av cirka 1 kilogram kött, fisk, skaldjur, eller vegetariska frityrsaker!
Förberedelser 2 minuterminuter
Tillagning 3 minuterminuter
Totalt 5 minuterminuter
Portioner 6portioner
Ingredienser
1kgvalfria livsmedel att fritera: kött, fisk, skaldjur, eller vegetariska frityrsaker
1dlmajsmjöl(maizena)
1dlvetemjöl
1stägg
1mskbakpulver
0,75dlkallt kolsyrat vatten eller öl
1dlpankojapanskt ströbröd
Instruktioner
Förbered det du tänker fritera, skala eventuell skaldjur och skär upp grönsaker/kött.
Frityrsmet: Blanda ägget, majsmjölet (maizena), vetemjölet och bakpulvret i en stor skål. Ta först hälften av det kolsyrade vattnet (eller ölet) och rör snabbt till en klumpig smet. Tillsätt lite mer vatten tills smeten är lös.
Lägg panko-ströbrödet i en annan, separat stor skål.
Klappa det som ska friteras torrt med exempelvis hushållspapper och vänd det sedan i frityrsmeten.
Vänd sedan i panko-ströbrödet.
För fritering: Förbered en tallrik med hustållspapper att lägga färdigfriterade bitar på. Värm frityroljan i en stor kastrull eller fritös till 180-190 grader. Använd en digital fritös- eller stektermometer om du friterar i en kastrull. Ha en hålslev eller tång redo att ta upp det du ska fritera. Förbered också en serveringsskål med lite hushållspapper för att lägga godsakerna på.
Lägg till bara några bitar åt gången i frityroljan (annars kyls oljan för snabbt).
Fritera i 2-4 minuter tills en ljus men krispig yta uppnåtts. Vänd efter halva tiden och se till att de inte fastnar i varandra.
Ta upp, lägg på hushållspapper och fritera resten efteråt.