Lingongelé är riktigt gott till viltkött och husmanskost. Så här gör du den enkelt, antingen med färdigpressad lingonsaft, eller med lingonbär.
Förberedelser 5 minuterminuter
Tillagning 15 minuterminuter
Totalt 20 minuterminuter
Portioner 1burk
Ingredienser
Lingonsaftmät och notera mängden
Strösockermängden beror på mängden lingonsaft
Om inte lingondricka används
500glingonbär
3dlvatten
Instruktioner
Om inte färdig lingondricka används
Om du använder frysta lingon, låt dem tina i rumstemperatur eller i mikrovågsugn en kort stund. Om du använder färska lingon, skölj dem noga.
Koka upp vattnet i en kastrull.
Lägg lingonen i det kokande vattnet och låt dem sjuda i några minuter tills de mjuknar och börjar spricka.
Mosa lingonen lätt med en gaffel eller potatisstöt.
Häll lingonmassan genom en finmaskig sil eller silduk för att separera saften från de fasta delarna.
Mät den hur många deciliter lingonsaft du har fått ut.
Receptet efter att vi har lingonsaften färdig
Häll lingonsaften i kastrull (max 1 liter).
Vi ska nu låta koka upp och tillsätta 1 dl strösocker per deciliter lingonsaft vi har, dock max 1 liter lingonsaft åt gången i kastrullen. Tillsätt sockret lite åt gången och rör om. Låt totalt puttra i cirka 5 minuter.
När en liten bit av gelén läggs på en kall tallrik och sedan separeras med en sked, och inte rinner ihop igen, då är den klar.
Häll den varma lingongelén i väl rengjorda och varma glasburkar.
Försegla burkarna med lock och låt gelén svalna i rumstemperatur innan du förvarar dem i kylskåpet.
Låt gelén stå i kylskåpet i några timmar eller över natten så att den sätter sig och blir fast.