Go Back
+ servings
Lingongelé

Receptet - Så gör du:

Lingongelé

4.8/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Lingongelé är riktigt gott till viltkött och husmanskost. Så här gör du den enkelt, antingen med färdigpressad lingonsaft, eller med lingonbär.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

  • Lingonsaft mät och notera mängden
  • Strösocker mängden beror på mängden lingonsaft

Om inte lingondricka används

  • 500 g lingonbär
  • 3 dl vatten

Instruktioner

Om inte färdig lingondricka används

  • Om du använder frysta lingon, låt dem tina i rumstemperatur eller i mikrovågsugn en kort stund. Om du använder färska lingon, skölj dem noga.
  • Koka upp vattnet i en kastrull.
  • Lägg lingonen i det kokande vattnet och låt dem sjuda i några minuter tills de mjuknar och börjar spricka.
  • Mosa lingonen lätt med en gaffel eller potatisstöt.
  • Häll lingonmassan genom en finmaskig sil eller silduk för att separera saften från de fasta delarna.
  • Mät den hur många deciliter lingonsaft du har fått ut.

Receptet efter att vi har lingonsaften färdig

  • Häll lingonsaften i kastrull (max 1 liter).
  • Vi ska nu låta koka upp och tillsätta 1 dl strösocker per deciliter lingonsaft vi har, dock max 1 liter lingonsaft åt gången i kastrullen. Tillsätt sockret lite åt gången och rör om. Låt totalt puttra i cirka 5 minuter.
  • När en liten bit av gelén läggs på en kall tallrik och sedan separeras med en sked, och inte rinner ihop igen, då är den klar.
  • Häll den varma lingongelén i väl rengjorda och varma glasburkar.
  • Försegla burkarna med lock och låt gelén svalna i rumstemperatur innan du förvarar dem i kylskåpet.
  • Låt gelén stå i kylskåpet i några timmar eller över natten så att den sätter sig och blir fast.
  • Färdigt! Njut av din lingongelé!
Måltid Sås, Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Lingongelé