En otroligt god gorgonzolasås till pasta som är härligt smakrik och krämig. Valfritt är att tillsätta lite champinjoner till rätten!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 15 minuterminuter
Totalt 25 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
5dlmjölk (kan behövas 1 dl till vid behov)
110ggorgonzola, smulad
450gokokt pasta
3mskosaltat smör
4mskvetemjöl
1nypasalt och peppar
225gchampinjoner, skivade (valfritt)
Instruktioner
Om champinjoner ska användas, borsta dem rent och skiva. Ställ åt sidan så länge.
Sätt pastan på kokning enligt anvisningarna på förpackningen.
Smält smör på medelhög värme i en medelstor kastrull eller gryta. När det smält, tillsätt vetemjöl och vispa ut det. Låt fräsa tills att mjölet får en lätt ljusbrun färg.
Vispa långsamt mjölken. När all mjölk är tillsatt ska såsen vara tjockare, men inte helt tjock. Sänk värmen till låg och låt sjuda tills den blir tjockare, ytterligare ca 4-5 minuter. Rör ner gorgonzola och håll såsen varmt tills pastan kokat färdigt.
Om, champinjoner ska användas, fräs på skivade champinjoner tillsammans med några matskedar olja på medelhög värme och blanda ner i såsen.
Smaka av med salt och peppar. Det kan behövas en nypa av båda!