Go Back
+ servings
Franska våfflor

Receptet - Så gör du:

Franska våfflor

5/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Dessa trevliga småkakor är härligt frasiga, med en enkel men riktigt smakfull vaniljfyllning i mitten. Förvara i en lufttät behållare!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 30 minuter
Totalt 45 minuter
Portioner 12 kakor

Ingredienser
 

Våffeldegen

  • 100 g smör (eller margarin)
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 msk till 2 msk vatten
  • strösocker till att kavla ut degen

Vaniljfyllning

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 st äggula
  • 2,5 tsk vaniljsocker

Instruktioner

Våffeldegen

  • I en skål, rör ihop smör (eller margarin) med vetemjölet. Tillsätt vatten och arbeta in i degen. Ställ in i kylen och låt stå i åtminstone en timme.
  • När degen tas ut ur kylen går det bra att sätta ugnen på 225°C.
  • Kavla ut degen på en ren, plan arbetsyta. Kavla ut till en cirka 0,5 centimeter tjock skiva.
  • Stansa ut kakor ur degen med ett runt mått, med ungefär 5 cm i diameter. Kavla ut och upprepa med eventuella degrester.
  • Lägg ut degskivorna på ett bakplåtspapper med strösocker på. Kavla ut till ovaler med hjälp av en kruskavel. Lägg ut färdiga ovaler på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  • Grädda mitt i ugnen på 225°C i 6-8 minuter, eller tills de fått fin färg och sprödhet. Låt kallna i rumstemperatur, och fortsätt under tiden med fyllningen.

Vaniljfyllningen

  • Rör ihop tärnat smör och florsocker till en smidig blandning. Tillsätt äggula och vaniljsocker och rör om till en slät kräm.
  • När våfflorna svalnat helt, lägg ihop kakorna 2 och 2 med fyllning som antingen spritsats eller bretts på emellan.
  • Färdigt! Njut av dina franska våfflor!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Franska våfflor, Pariservåfflor