Dessa trevliga småkakor är härligt frasiga, med en enkel men riktigt smakfull vaniljfyllning i mitten. Förvara i en lufttät behållare!
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 30 minuterminuter
Totalt 45 minuterminuter
Portioner 12kakor
Ingredienser
Våffeldegen
100gsmör (eller margarin)
2,5dlvetemjöl
1msktill 2 msk vatten
strösocker till att kavla ut degen
Vaniljfyllning
100gsmör, rumstempererat
1,5dlflorsocker
1stäggula
2,5tskvaniljsocker
Instruktioner
Våffeldegen
I en skål, rör ihop smör (eller margarin) med vetemjölet. Tillsätt vatten och arbeta in i degen. Ställ in i kylen och låt stå i åtminstone en timme.
När degen tas ut ur kylen går det bra att sätta ugnen på 225°C.
Kavla ut degen på en ren, plan arbetsyta. Kavla ut till en cirka 0,5 centimeter tjock skiva.
Stansa ut kakor ur degen med ett runt mått, med ungefär 5 cm i diameter. Kavla ut och upprepa med eventuella degrester.
Lägg ut degskivorna på ett bakplåtspapper med strösocker på. Kavla ut till ovaler med hjälp av en kruskavel. Lägg ut färdiga ovaler på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen på 225°C i 6-8 minuter, eller tills de fått fin färg och sprödhet. Låt kallna i rumstemperatur, och fortsätt under tiden med fyllningen.
Vaniljfyllningen
Rör ihop tärnat smör och florsocker till en smidig blandning. Tillsätt äggula och vaniljsocker och rör om till en slät kräm.
När våfflorna svalnat helt, lägg ihop kakorna 2 och 2 med fyllning som antingen spritsats eller bretts på emellan.