Detta är det bästa hemlagade receptet på beef jerky som funkat bäst för mig. Det är lätt att göra utan någon speciell utrustning.
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 3 timmart
Totalt 3 timmart15 minuterminuter
Portioner 15portioner
Ingredienser
1,5kgnötrulle, lövbiff eller fransyska
2,5dlfarinsocker (brunt socker)
2,5dljapansk soja
3mskWorcestershiresås
1tskchili flakes
1mskpaprikapulver
1tsknymalen svartpeppar
1tsklökpulver
½tskvitlökspulver
Instruktioner
Skiva köttet cirka 0,5 cm tjockt längs med fibrerna. Banka eventuellt ut köttet en aning (valfritt).
Gör marinaden: I en medelstor skål, kombinera farinsocker, sojasås, Worcestershiresås, paprikapulver, svartpeppar, chili flakes, lökpulver och vitlökspulver. Rör om tills det är jämnt blandat och sockret är upplöst.
Tillsätt köttet ner marinaden och rör tills alla bitar är jämnt belagda. Täck med plastfolie eller överför till en stor plastpåse och marinera i kylen i minst 12 timmar eller över natten. Kasta köttet (eller vänd påsen) en eller två gånger för att vara säker på att köttet marineras jämnt.
Klä två bakplåtar med aluminiumfolie för enkel rengöring. Sätt ugnen på 80°C.
Lägg det marinerade köttet på plåtarna i ett enda lager. Grädda i mitten av ugnen i 3 till 4 timmar, rotera formarna då och då med jämna mellanrum. För att avgöra om jerkyen är ordentligt torkad, ta ut en bit ur ugnen och låt den svalna till rumstemperatur. Den ska vara torr vid beröring, läderliknande till utseendet och seg men fortfarande något mör.
När det är färdigt, förvara jerkyen i en lufttät plastbehållare, eller lufttäta glasburkar. Korrekt torkad jerky håller sig i rumstemperatur i ungefär en vecka. Kyl eller frys för längre förvaring.