Gör en härlig älgstek i stekpåse med detta enkla recept. Resultatet blir en otroligt saftig älgstek som exempelvis passar perfekt som söndagsstek.
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 1 timmet
Totalt 1 timmet15 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
1,2kgälgstek (ungefärlig vikt)
125gsmör
2stmorötter
2stgula lökar
2ststjälkselleri
nymalen svartpeppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 180°C.
Grovhacka morötter, lökar, och selleri.
Skölj av älgstekarna, men låt ligga kvar i nätet om de är i nät. Torka av.
Gnid in köttet med generöst med nymalen svartpeppar.
Lägg ned grova bitar av lök, morot, selleri och smöret i stekpåsen tillsammans med älgsteken kvar i nätet. Det kan tyckas vara mycket smör, men älgstek är i grunden torrt, vilket gör mängden smör rimlig.
Rör om och blanda runt innehållet i stekpåsen. Klipp ett litet hål på ovansidan av stekpåsen så att ångan kan komma ut.
Lägg stekpåsen med älgsteken i en ugnsform eller ugnstålig panna och ugnsstek i mitten av ugnen i en timme. Förbered under tiden tillbehör.
Kontrollera älgstekens innertemperatur efter en timme med en kötttermometer, för att se om den nått 70-75°C innertemperatur. Köttermometern kan gå genom stekpåsen.
När älgsteken nått temperatur på 70-75°C, ta ut ur ugnen och klipp upp påsen. Ta ut älgsteken och sila gärna av skyn för att göra en gräddsås på den i en kastrull.