Att tillaga lammracks sous vide gör överkokning nästan omöjligt, och man tillåts därför få perfekta lammracks relativt enkelt med detta recept!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 1 timmet20 minuterminuter
Totalt 1 timmet30 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
2st(8-bens) lammracks, 900 g totalt
salt och nymalen svartpeppar
färsk timjan eller rosmarinkvistar, skivad schalottenlök och skivad vitlök (valfritt)
2mskrapsolja
2mskosaltat smör
Instruktioner
Förvärm ditt sous vide bad till önskad sluttemperatur enligt guiden ovan. Låt vattenbadet nå sin slutgiltiga temperatur innan du lägger till dina lammracks.
Krydda dina lammracks med rikligt med salt och peppar på alla sidor.
Förslut påsen antingen med en vakuumförseglare eller, om du använder en påse med stängningsfunktion, genom att använda metoden där du sänker ner påsen och sedan stänger den (vattenstängningsmetoden). För att använda den metoden, stäng påsen nästan hela vägen, och lämna ungefär 2 cm öppet innan du stänger hela påsen när den väl är i vattnet i nästa steg.
Sänk långsamt ner dina lammracks i sous-vide-badet. Låt trycket från vattnet trycka ut luft genom påsens övre del, använd fingrarna för att hjälpa luften ut. När det mesta av luften är ute ur påsen, förslut försiktigt påsen precis ovanför vattenlinjen. Släpp påsen i vattenbadet och låt tillagas. Om det är ordentligt förseglat bör lammet sjunka ner i badet. Tillaga enligt hur väl du vill att det ska tillagas.
Ta ut lammet ur påsen och lägg det på en tallrik med hushållspapper. Torka av den mycket försiktigt på båda sidor. Lammracks sous vide kommer inte att få någon brynt ytan, så detta måste tillsättas efteråt för förbättrad smak och konsistens. En tung stekpanna i gjutjärn eller rostfritt stål på spishällen gör detta enkelt.
Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och tillsätt en msk olivolja.
Bryn lammet i 2 minuter på varje sida tills det är karamelliserat och gyllenbrunt.
Skiva mellan varje kota/rack på en skärbräda.
Servera cirka 4 lammracks per person. Smaklig måltid!