Kyckling i lergryta med champinjoner blir väldigt gott och ger fin smak till skyn som sedan går att använda till sås. Jag älskar detta recept som ger en middag som uppskattas av alla!
Förberedelser 30 minuterminuter
Tillagning 1 timmet30 minuterminuter
Totalt 2 timmart
Portioner 4personer
Ingredienser
1sthel kyckling, ca 1 kg
salt och peppar
4sttill 6 st vitlöksklyftor skalade och lämnade hela
1stgul lök upphackad i fjärdedelar
0,5dlolivolja
200gchampinjoner
2stmorötter
2sttill 3 st kvistar färsk citrontimjan
2sttill 3 st kvistar färsk salvia
2sttill 3 st kvistar färsk oregano
Instruktioner
Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten, låt stå ca 30 min.
Skölj av och torka kycklingen, och låt den nå rumstemperatur. Krydda med salt och peppar på in- och utsidan enligt smak, samtidigt som du smörjer in kycklingen i olivolja.
Lägg grönsaker och örter i lergrytan och lägg kycklingen ovanpå, några champinjoner kan också läggas runtom på kycklingen. Häll över överbliven olivolja.
Sätt lergrytan i en kall ugn och vrid sedan på temperaturen till 230 grader Celsius. Ugnsrosta med locket på i 1,5 timme. Sista kvarten, ta av locket så att skinnet på kycklingen får lite gyllenbrun färg.
Kontrollera att kycklingen är vällagad innan du stänger av ugnen, låt annars lagas lite längre tills den blir klar. Ta sedan ut ur ugnen och låt stå och i 15 minuter innan du skär.
Till denna kyckling med champinjoner kan man välja mellan antingen potatis, ris, eller varför inte couscous eller bulgur som tillbehör? Blomkål och broccoli är också två starkt rekommenderade tillbehör från min sida!