Go Back
+ servings
Kyckling i lergryta med champinjoner

Receptet - Så gör du:

Kyckling i lergryta med champinjoner

4.8/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Kyckling i lergryta med champinjoner blir väldigt gott och ger fin smak till skyn som sedan går att använda till sås. Jag älskar detta recept som ger en middag som uppskattas av alla!
Förberedelser 30 minuter
Tillagning 1 timme 30 minuter
Totalt 2 timmar
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 1 st hel kyckling, ca 1 kg
  • salt och peppar
  • 4 st till 6 st vitlöksklyftor skalade och lämnade hela
  • 1 st gul lök upphackad i fjärdedelar
  • 0,5 dl olivolja
  • 200 g champinjoner
  • 2 st morötter
  • 2 st till 3 st kvistar färsk citrontimjan
  • 2 st till 3 st kvistar färsk salvia
  • 2 st till 3 st kvistar färsk oregano

Instruktioner

  • Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten, låt stå ca 30 min.
  • Skölj av och torka kycklingen, och låt den nå rumstemperatur. Krydda med salt och peppar på in- och utsidan enligt smak, samtidigt som du smörjer in kycklingen i olivolja.
  • Lägg grönsaker och örter i lergrytan och lägg kycklingen ovanpå, några champinjoner kan också läggas runtom på kycklingen. Häll över överbliven olivolja.
  • Sätt lergrytan i en kall ugn och vrid sedan på temperaturen till 230 grader Celsius. Ugnsrosta med locket på i 1,5 timme. Sista kvarten, ta av locket så att skinnet på kycklingen får lite gyllenbrun färg.
  • Kontrollera att kycklingen är vällagad innan du stänger av ugnen, låt annars lagas lite längre tills den blir klar. Ta sedan ut ur ugnen och låt stå och i 15 minuter innan du skär.
  • Till denna kyckling med champinjoner kan man välja mellan antingen potatis, ris, eller varför inte couscous eller bulgur som tillbehör? Blomkål och broccoli är också två starkt rekommenderade tillbehör från min sida!
  • Smaklig måltid!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Kyckling i lergryta med champinjoner