Jag går igenom hur jag gör frystorkade jordgubbar utan några komplicerade verktyg eller maskiner. Frystorkade jordgubbar är ett gott, näringsrikt mellanmål. Vid frystorkning av mat extraheras vattnet för att förhindra att maten förstörs och minska dess totala vikt.
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 14 daysd
Totalt 14 daysd10 minuterminuter
Portioner 1plåt
Ingredienser
0,5kgskivade jordgubbar
2msksocker
Instruktioner
Blanda 0,5 kg hackade jordgubbar med 2 msk socker i en skål. Detta för att hålla jordgubbarna söta och smakrika. Låt bären ligga i skålen med sockret i 25-30 minuter för att vi sedan kan bevara den söta smaken efter frystorkningen.
Lägg all din frukt på en plåt klädd med bakplåtspapper i ett enda lager. Se till så inga jordgubbsskivor ligger ovanpå någon annan skiva.
Placera plåten med skivade jordgubbar i en frys som ställts på väldigt låg temperatur (djupfrysning).
Normalt behöver man vänta i 2-3 veckor. För att se om det är klart, ta ut 2-3 skivor ur frysen och låt dem tina i rumstemperatur. Om bären blir svarta efter upptining är torkningsprocessen inte slutförd, och jordgubbarna behöver mera tid i frysen. Om frystorkningsmetoden lyckas kommer frukten att behålla sin färg.
När torkningsprocessen är klar, förslut bara frukten i en förslutningsbar plastpåse och förvara den.