Detta recept på rösti i ugn har schweiziskt ursprung, och tillagas i ugnen för ett bekvämt och gott tillbehör till exempelvis kött.
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 1 timmet20 minuterminuter
Totalt 1 timmet30 minuterminuter
Portioner 6portioner
Ingredienser
1 ½kgpotatis, skalad
5mskolivolja
1stgul lök
smör, för smörjning
Instruktioner
Koka potatisen i 5 minuter, låt rinna av och lägg sedan i en skål med kallt vatten.
Förvärm ugnen till 190 grader Celsius.
När potatisen är tillräckligt kall för att hantera med händerna, torka potatisen och riv den grovt i en stor skål. Kasta med oljan i skålen allt eftersom, så att den rivna potatisen inte klibbar.
Riv löken grovt och pressa ur eventuell överflödig saft, rör sedan ner i potatisen.
Sätt in en plåt i ugnen i 5 minuter för att värma den. Ta smör till att. smörja en form med den ungefärliga diametern 23 cm, gärna med avtagbara sidor.
Strö ut den rivna potatisen över formen, försök att inte packa ner den, dutta sedan över hela toppen med smör. Lägg formen på den heta plåten och grädda i ugnen i 1 timme och 20 minuter tills potatisen är genomstekt och knaprig på toppen.