Jag älskar den utmärkta konsistensen på detta enkla recept på kaffekaka. Alltid en favorit bland gästerna. Dess behagliga vaniljsmak kan påminna dig om frukostbjudning hos mormor! Att göra den kvällen innan för att spara tid på morgonen är ett hett tips.
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 1 timmet
Totalt 1 timmet15 minuterminuter
Portioner 20bitar
Ingredienser
2,5dlsmör, rumstempererat
6,5dlsocker, uppdelat på två steg i receptet, se Instruktioner
4stägg, rumstempererade
2tskvaniljextrakt
7,5dlvetemjöl
1tskbakpulver
1tsksalt
5dlgräddfil
2mskmald kanel
1,2dlhackade valnötter
Instruktioner
I en stor skål, vispa smör och 5 dl av sockret tills det är lätt fluffigt, 5-7 minuter. Tillsätt ett ägg i taget, vispa ordentligt efter varje tillsats. Slå i vaniljextraktet. Kombinera mjöl, bakpulver och salt; tillsätt växelvis gräddfil, vispa lagom efter varje tillsats för att hålla smeten slät.
Häll en tredjedel av smeten i en smord 24 centimeters sockerkaksform. Kombinera kanel, nötter och resterande socker; strö en tredjedel över smeten i formen. Upprepa med 2 till lager.
Grädda i 180° Celsius i cirka 1 timme, eller tills en tandpetare stucken i mitten av kakan kommer ut ren.
Låt svalna i 15 minuter innan du tar ut den från formen och placerar på ett galler för att låta kakan svalna helt. Pudra på lite florsocker ovanpå för lite extra söt och fin kaka!