Go Back
+ servings
parisersmörgås

Receptet - Så gör du:

Parisersmörgås (Parisare)

4.5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Mitt favoritrecept på parisersmörgås (även kallad parisare, patentsmörgås eller patentare). Parisersmörgåsen är en klassisk smörgås, som sedan mitten av 1950-talet förgyllt många restaurangmåltider. Gör en parisersmörgås hemma själv med detta härliga recept!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 2 smörgåsar

Ingredienser
 

  • 2 skivor ljust bröd
  • 250 g nötfärs
  • 1 msk olja eller smör (för stekning)
  • 2 st ägg
  • 1 st finhackad gul lök
  • 1 dl inlagd rödbeta
  • 2 msk inlagd gurka
  • 2 msk kapris
  • 1 tsk salt
  • 1 nypa svartpeppar
  • För att toppa parisersmörgåsen: Extra lök, kapris, saltgurka, rödbetor, persilja (välj fritt)

Instruktioner

  • Börja med biffarna. Ha ner färsen i en bunke, och finhacka lök, rödbetor, saltgurka och kapris fint. Kom ihåg att ta lite extra än det som angetts i receptet så du har lite över att toppa med i slutet av receptet.
  • Tillsätt ägg, lök, kapris, rödbetor, inlagd gurka, samt salt och peppar till bunken med nötfärs. Blanda så du får en fin och jämn smet.
  • Forma 2 biffar av färsen.
  • Tillsätt nu lite matfett, antingen smör eller olja, till en stekpanna och stek biffarna i 3-4 minuter. Mindre om du vill ha dem mer råa – mer om du vill ha dem välstekta.
  • Lägg sedan biffarna åt sidan på en tallrik och stek dina brödskivor i matfett tills de är gyllenbruna på ena sidan.
  • Till sist, stek även äggen i ditt föredragna matfett. När ägget har stelnat, toppa med salt och peppar.
  • Presentation: I botten har du brödskivan, och sedan tillkommer biffen och sedan ägget på varje parisersmörgås. Toppa med dina valfria tillbehör bland rå gul lök, hackad persilja, rödbetor, kapris och inlagd gurka.
Måltid Huvudrätt
Kök Franskt
Nyckelord Parisare, Parisersmörgås