Mitt favoritrecept på parisersmörgås (även kallad parisare, patentsmörgås eller patentare). Parisersmörgåsen är en klassisk smörgås, som sedan mitten av 1950-talet förgyllt många restaurangmåltider. Gör en parisersmörgås hemma själv med detta härliga recept!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 15 minuterminuter
Totalt 25 minuterminuter
Portioner 2smörgåsar
Ingredienser
2skivorljust bröd
250gnötfärs
1mskolja eller smör (för stekning)
2stägg
1stfinhackad gul lök
1dlinlagd rödbeta
2mskinlagd gurka
2mskkapris
1tsksalt
1nypasvartpeppar
För att toppa parisersmörgåsen: Extra lök, kapris, saltgurka, rödbetor, persilja (välj fritt)
Instruktioner
Börja med biffarna. Ha ner färsen i en bunke, och finhacka lök, rödbetor, saltgurka och kapris fint. Kom ihåg att ta lite extra än det som angetts i receptet så du har lite över att toppa med i slutet av receptet.
Tillsätt ägg, lök, kapris, rödbetor, inlagd gurka, samt salt och peppar till bunken med nötfärs. Blanda så du får en fin och jämn smet.
Forma 2 biffar av färsen.
Tillsätt nu lite matfett, antingen smör eller olja, till en stekpanna och stek biffarna i 3-4 minuter. Mindre om du vill ha dem mer råa – mer om du vill ha dem välstekta.
Lägg sedan biffarna åt sidan på en tallrik och stek dina brödskivor i matfett tills de är gyllenbruna på ena sidan.
Till sist, stek även äggen i ditt föredragna matfett. När ägget har stelnat, toppa med salt och peppar.
Presentation: I botten har du brödskivan, och sedan tillkommer biffen och sedan ägget på varje parisersmörgås. Toppa med dina valfria tillbehör bland rå gul lök, hackad persilja, rödbetor, kapris och inlagd gurka.