Krämig morotssoppa med en harmonisk kombination av fräscha morötter, krämig räkost och mild creme fraiche – en kärleksfull värmande omfamning i varje sked!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 25 minuterminuter
Totalt 35 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
4ststora morötter (ca 400 gram)grovrivna
2stvitlöksklyftorfinhackade
3msksmör
2,5mskvetemjöl
1litervatten
2sthönsbuljongtärningar
300gräkost
1nävehackad persiljavalfritt
Svartpeppar och salt efter smak
Lätt creme fraiche till servering
Instruktioner
Smält smöret i en stor kastrull över medelvärme. Tillsätt den finhackade vitlöken och de grovrivna morötterna. Låt dem steka i smöret i några minuter tills de blir mjuka och doftar gott.
Blanda i vetemjölet och rör om väl så att det täcker morötterna och vitlöken.
Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna. Rör om så att mjölet löses upp och buljongtärningarna fördelas jämnt.
Låt soppan puttra i ca 5-10 minuter tills morötterna är helt mjuka och smakerna har blandats väl.
Ta bort från värmen och använd en stavmixer för att mixa soppan slät och krämig.
Tillsätt räkost i soppan. Rör om tills räkosten och crème fraichen är helt integrerade och soppan har en len och krämig konsistens.
Låt soppan bli riktigt varm på värmen igen, men se till att den inte kokar. Rör om då och då.
Blanda i den hackade persiljan i soppan och smaka av med svartpeppar.
Frädigt! Servera soppan med lite creme fraiche i faten, och gärna med en god bit bröd till!