Go Back
+ servings
Morotssoppa med räkost

Receptet - Så gör du:

Morotssoppa med räkost

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Krämig morotssoppa med en harmonisk kombination av fräscha morötter, krämig räkost och mild creme fraiche – en kärleksfull värmande omfamning i varje sked!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 25 minuter
Totalt 35 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 4 st stora morötter (ca 400 gram) grovrivna
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 3 msk smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • 2 st hönsbuljongtärningar
  • 300 g räkost
  • 1 näve hackad persilja valfritt
  • Svartpeppar och salt efter smak
  • Lätt creme fraiche till servering

Instruktioner

  • Smält smöret i en stor kastrull över medelvärme. Tillsätt den finhackade vitlöken och de grovrivna morötterna. Låt dem steka i smöret i några minuter tills de blir mjuka och doftar gott.
  • Blanda i vetemjölet och rör om väl så att det täcker morötterna och vitlöken.
  • Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna. Rör om så att mjölet löses upp och buljongtärningarna fördelas jämnt.
  • Låt soppan puttra i ca 5-10 minuter tills morötterna är helt mjuka och smakerna har blandats väl.
  • Ta bort från värmen och använd en stavmixer för att mixa soppan slät och krämig.
  • Tillsätt räkost i soppan. Rör om tills räkosten och crème fraichen är helt integrerade och soppan har en len och krämig konsistens.
  • Låt soppan bli riktigt varm på värmen igen, men se till att den inte kokar. Rör om då och då.
  • Blanda i den hackade persiljan i soppan och smaka av med svartpeppar.
  • Frädigt! Servera soppan med lite creme fraiche i faten, och gärna med en god bit bröd till!
Måltid Huvudrätt, Soppa
Kök Svenskt
Nyckelord Morotssoppa med räkost