Testa dessa goda, grova, kringlor från Småland som med fördel serveras med smör. Goda till thé eller kaffet eller när som helst på dagen egentligen! Klassiska, traditionella, och härliga!
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 1 timmet30 minuterminuter
Totalt 1 timmet45 minuterminuter
Portioner 20kringlor
Ingredienser
100gsmör
4dlmjölk
50gfärsk jäst (ex. KronJäst)
1tsksalt
1dlströsocker
2dlgräddfil
2tskhjorthornssalt
7dlrågmjöl
8dlvetemjöl
Instruktioner
Värm smöret och mjölken fingervarmt.
Blanda i jäst, socker, salt, gräddfil och hjorthornssalt.
Tillsätt allt rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Knåda ordentligt. Tillsätt mer vetemjöl efter behov.
Ställ under kökshandduk och låt jäsa i cirka 45 minuter så degen blir dubbelt så stor.
Forma 20-25 st kringlor och låt jäsa på nytt under blöt köksduk i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader Celsius under sista stunden.
Grädda på plåt i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. Då det går fort är det bra att göra i flera omgångar.
Färdigt! Ta ut ur ugnen och servera kringlorna kluvna med smör.