Go Back
+ servings
Smålandskringlor

Receptet - Så gör du:

Smålandskringlor

4.9/5 baserat på 9 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Testa dessa goda, grova, kringlor från Småland som med fördel serveras med smör. Goda till thé eller kaffet eller när som helst på dagen egentligen! Klassiska, traditionella, och härliga!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme 30 minuter
Totalt 1 timme 45 minuter
Portioner 20 kringlor

Ingredienser
 

  • 100 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst (ex. KronJäst)
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl gräddfil
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • 7 dl rågmjöl
  • 8 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Värm smöret och mjölken fingervarmt.
  • Blanda i jäst, socker, salt, gräddfil och hjorthornssalt.
  • Tillsätt allt rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Knåda ordentligt. Tillsätt mer vetemjöl efter behov.
  • Ställ under kökshandduk och låt jäsa i cirka 45 minuter så degen blir dubbelt så stor.
  • Forma 20-25 st kringlor och låt jäsa på nytt under blöt köksduk i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader Celsius under sista stunden.
  • Grädda på plåt i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. Då det går fort är det bra att göra i flera omgångar.
  • Färdigt! Ta ut ur ugnen och servera kringlorna kluvna med smör.
Måltid Frukost, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Smålandskringlor