Hemligheten till en riktigt god köttfärssås är att tillsätta rödvin. Både enligt mig själv och det klassiska receptet på italiensk bolognese! Rödvinet förstärker nämligen färsens smak, och ger en godare köttfärssås, medan alkoholen i vinet kokar bort!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 20 minuterminuter
Totalt 30 minuterminuter
Portioner 4portioner
Ingredienser
550gnötfärs
1,5mskolivolja
1stgul lök, hackad
2stvitlöksklyftor, finhackade
1,5dlrödvin
0,5dlvatten
400g(1 burk) krossade tomater
1msktomatpuré
1stköttbuljongtärning
2tsktorkad oregano
Instruktioner
Finhacka löken och vitlöken och ha redo vid sidan av så länge.
Tillsätt oljan till en stekpanna börja stek färsen tills den inte längre är rosa på någon sida. Rör om då och då.
Tillsätt rödvin och vatten, hackad lök och vitlök, och låt fräsa i några minuter, så det nästan inte är någon vätska kvar. Valfritt: Sätt vatten på kokning till pasta eller bovete till 4 personer, enligt förpackningens anvisningar. Låt koka upp och tillsätt pastan när det kokar, fortsätt under tiden med nästa steg.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, smula ned en buljongtärning, samt torkad oregano. Rör om och låt köttfärsen puttra i cirka 15-20 minuter.
Färdigt! Smaka av med salt och peppar och servera med tillbehör såsom pasta eller bovete, och gärna riven parmesan!