Så här kan man göra ljuvligt goda karlsbaderbullar hemma i köket. Jag hoppas verkligen att ni gillar dem precis lika mycket som vi gör det!
Förberedelser 30 minuterminuter
Tillagning 30 minuterminuter
Totalt 1 timmet
Portioner 25bullar
Ingredienser
5dlmjölk
50gfärsk jäst (exempelvis KronJäst)
250grumstempererat smör
1tsksalt
0,75dlströsocker
2stägg (1 till pensling, 1 till degen)
11dltill 12 dl vetemjöl (anpassa efter behov)
Topping
75gsmält smör
strösocker
Instruktioner
Värm mjölken till 37°C. Ta av värmen och för över till en stor bunke. Smula ned jästen och rör om med en gaffel.
Tärna smöret i små bitar och tillsätt det till mjölken i bunken, bit för bit. Tillsätt även de övriga ingredienserna (inte ett av äggen och inte toppingen). Rör ihop till en smidig konsistens som är aningen kladdig.
Låt jäsa under kökshandduk i 60 minuter.
Baka ut degen på en plan yta till ca 25 bullar beroende på storlek.
Rulla varje bulle till en långsmal korv. Sätt ihop ändarna, tvinna och rulla ihop till kringelbulle (bullnystan eller snurra är också fint).
Låt bullarna jäsa på plåt klädd med bakplåtspapper i 55 minuter, tills de blivit ungefär dubbelt så stora.
Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda vid 225°C i cirka 10 minuter, så de blir gyllene i färgen.
Ta ut bullarna och låt svalna på galler.
Pensla med smält smör och doppa bullarna direkt i strösocker.