Go Back
+ servings
Världens godaste matpaj

Receptet - Så gör du:

Världens godaste matpaj

4.7/5 baserat på 24 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta är enligt mig världens godaste matpaj som är en klassisk ost- och skinkpaj. Den är så god, enkel och snabb att laga!
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 40 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 4 personer

Utrustning

Ingredienser
 

  • 400 g rökt skinka, strimlad
  • ½ st purjolök
  • 4 st ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1,5 msk olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1,5 dl riven ost
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Pajdegen

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g rumstempererat smör
  • 3 msk kallt vatten

Instruktioner

  • Pajdegen: Låt smöret rumstempereras och skär smöret i små tärningar. I en bunke, arbeta ihop smör och vetemjöl till en smulig deg genom att nypa med händerna. Tillsätt sedan kallt vatten och arbeta ihop till en deg.
  • Tryck ut pajdegen i en form, ca 24 cm i diameter. Skär av bitar som går över kanten, och nagga botten med en gaffel. Ställ in i kylen i 20 minuter (fortsätt gärna med att arbeta med pajfyllningen under tiden). Sätt ugnen på 180°C.
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 180°C i 12-15 minuter.
  • Ansa, skölj och strimla purjolöken.
  • Fräs strimlad purjolök och skinka i olivolja på låg värme. Tillsätt sedan gräslöken i pannan.
  • I en skål, vispa ihop ägg, mjölk och oregano. Tillsätt riven ost, salt och peppar.
  • Tillsätt skinkfyllningen i pajskalet och toppa med äggstanningen.
  • Grädda pajen i mitten av ugnen i 20-25 minuter på 200°C eller tills äggstanningen stelnat till.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Världens godaste matpaj