I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på vitlöksolja.
Mat är mat, men mat med smak är mycket bättre. Att använda din egen hemgjorda vitlöksolja i din matlagning och sallader ger ett överflöd av smak från första droppen!

Jag använder så mycket olivolja i min matlagning och eftersom vitlök förekommer i väldigt många av mina recept så var det helt enkelt bara passande för mig att göra min egen vitlöksolja.
Smaksatta oljor finns i massor av butiker men varför köpa det när du kan göra din egen hemgjorda vitlöksolja istället, det kostar mindre och smakar bra också.
Vitlök
Smaken av vitlök är unik och även stark. Den kan vara överväldigande. Rå vitlök är mycket starkare i smak än kokt vitlök.
När vitlök och hetta väl möts dansar de och den starka smaken som en gång var vitlökens huvudkaraktär mjuknar och blir en krämig läcker smak.
Vitlöksolja ger en fantastisk smak när jag börjar på en bas för någon soppa eller gryta.
De mer robusta örterna är de bästa danspartnerna för vitlök. Tänk på de trästjälkade örterna som rosmarin, salvia och timjan.
Vilken typ av olja?
Jag använder olivolja till min vitlöksolja. Det är min favoritolja, men använd med fördel din favoritolja till detta recept!
Varför inte prova rapsolja eller vegetabilisk olja. Vitlöksolja är för dig att använda så välj din favoritolja som bas.
Användning

Jag älskar att använda den här oljan som bas för nästan alla smakfulla rätter. Istället för att använda vanlig olja använd din vitlöksolja.
Och jag bara älskar att använda den till enkla stekta ägg.
Använd den som salladsdressing också såklart.
För stekning av kyckling, fläsk eller grönsaker. Strö först över din vitlöksolja för att öka smakerna medan ugnen gör jobbet.
Ingredienser för vitlöksolja
Det finns bara 2 ingredienser här. Olja och vitlök. Det är allt. Jag älskar ett enkelt recept!
Jag värmer min olja med den skalade vitlöken och låter den puttra i 20 minuter. Jag kokar inte oljan eller har den på hög värme.
Vi vill inte att vitlöken ska färgas eftersom det skulle göra oljan väldigt stark.
Ta kastrullen från värmen, sätt på ett lock och låt den stå där i en timme och svalna helt.
Häll den vitlökssmakande oljan genom en sil i en kanna och häll sedan försiktigt upp i en steriliserad glasflaska.
Proffstips

Använd inte en plastflaska för denna vitlöksolja. Plasten i sig kommer att läcka ut smaken från vitlöksoljan. Du kommer att sluta upp med en svagare olja och en mycket illaluktande plastflaska.
Hur länge håller vitlöksolja?
Din hemgjorda vitlöksolja håller i upp till en månad. Förvara den på en sval mörk plats.
Om du har olivolja i kylen så stelnar den. Det är inga problem! Ta bara ut den från kylen och låt den komma upp till rumstemperatur så blir den klar igen.

Receptet – Så gör du:
Vitlöksolja
Ingredienser
- 2,5 dl olivolja (eller annan valfri olja)
- 1 st vitlök (ca 8 klyftor)
Instruktioner
- Skala vitlöksklyftorna och värm i oljan tills de sjuder (bubblor bildas på kanterna i kastrullen) och låt sjuda i 20 minuter.
- Ta bort från värmen och täck och låt svalna helt i 1 timme
- Sila ur vitlöken med hjälp av en sil.
- Häll upp i en steriliserad flaska och sätt på locket.
- Håller sig i upp till en månad i kylen men ta ut ur kylen 30 minuter innan du använder den eftersom oljan stelnar (helt normalt och påverkar inte smaken).